23948sdkhjf

Byggelement från Sölvesborg – till Antarktis

Sölvesborgföretaget är med när det byggs forskningsstation på Antarktis nordligaste utpost.
Det Sölvesborgsbaserade företaget Prefast har fått en långväga beställning – de ska nämligen bygga hus när en forskningsstation ska uppföras på Bird Island, Antarktis nordligaste utpost, skriver P4 Blekinge .

Prefast kommer nu leverera byggelement från sin husfabrik i Sölvesborg med båt, en sträcka som är drygt 1 300 mil fågelvägen, innan de monteras på plats av ett brittiskt företag. Därefter kommer den brittiska forskningspersonalen kunna flytta in.

– Det huset som vi ska bygga kommer att rymma både förråd och en verkstad. Dessutom ska personalen få ett gym och bättre möjligheter att ta hand om sitt avfall, säger Stefan Nilsson, vd för Prefast.

Man är dock inte helt orutinerade vad gäller beställningar av den här typen – förra året levererade man nämligen ett sjukhus till den brittiska kolonin Tristan da Cunha cirka 280 mil utanför Sydafrikas kust, världens mest avlägsna bebodda plats.

Då trodde man att det långväga bygguppdraget var en spektakulär händelse som bara skulle ske en gång, men istället visade det sig att man kanske hittat en ny nisch.

– Vi vet att flera liknande byggen är på gång, säger Stefan Nilsson till radiokanalen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079