23948sdkhjf

Träkupol ska inspirera nya byggen

Den europeiska kulturhuvudstaden 2017, Århus, firar utmärkelsen med att bygga en kupol av trä.
Dome of Visions, den genomskinliga kupolen, består av trälaminerat virke och ska inspirera till alternativa sätt att bygga och leva år 2017, enligt ett pressmeddelande från Metsä Wood.

Arkitekten Kristoffer Tejlgaard säger i pressmeddelandet att trä som byggmaterial är viktigt för att utveckla en hållbar byggindustri.

– Trä som byggmaterial är viktigt för arbetet med hållbar utveckling inom byggindustrin. Man kan säga att trä är ett material som kommer från en fabrik som drivs med solkraft

Det här är den tredje versionen av kupolen, tidigare har två kupolexperiment genomförts i Köpenhamn och Stockholm. Den här versionen är större än de två med ett höjdmått på 10,5 meter och ett tvärsnitt på 24 meter, vilket ger ett utrymme på 450 kvadratmeter. Bygget består av 100 kubikmeter trä som, enligt arkitekten, lagrar 80 ton koldioxid.

– Det innebär att atmosfären slipper cirka 100 ton koldioxid jämfört med en liknande byggnad i betong som skulle släppa ut cirka 20 ton koldioxid, säger Kristoffer Tejlgaard i pressmeddelandet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078