23948sdkhjf

Företagen brister i att förebygga farligt damm på arbetsplatserna

Tre av fyra företag visar stora brister vid riskbedömningar och åtgärdsplaner av farligt damm på arbetsplatserna.
Inspektionen, som är den första sedan de nya föreskrifterna om kvarts- och stendamm i arbetsmiljön från 2015, visade att tre av fyra företag brister i det förebyggande arbetet. Det framgår av ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket.

Tusentals personen exponeras av kvartsdamm i sitt arbete. Det hälsofarliga dammet kan leda till allvarliga sjukdomar såsom lungcancer, KOL och stendammslunga.

Fredrik Hedlund, nationell projektledare för inspektionsinsatsen på Arbetsmiljöverket, säger i pressmeddelandet att arbetsmiljön måste vara säker för personalen och att en sådan här inspektion är nödvändig för att uppnå en trygg arbetsplats.

– Arbete med kvartshaltigt material, som finns på arbetsplatser där sten krossas eller sågas, ska vara säkert och tryggt för personalen. Därför är det viktigt att undersöka hur föreskriften följs i praktiken.

En av fyra företag uppfyller kraven
Inspektionen av närmare 550 arbetsgivare och 750 arbetsplatser visade att 75 procent av företagen brister i det förebyggande arbetet och att endast 25 procent uppfyllde de krav som ställs.

– Det är allvarligt att så många företag inte följer regelverket och därmed utsätter sin personal för onödiga risker för ohälsa, säger Fredrik Hedlund i pressmeddelandet.

De vanligaste bristerna är att företagen brister i riskbedömningen. Det innebär att arbetsplatserna ska genomgå en riskbedömning för att förhindra personalen från att exponeras för kvartsdamm, en sådan bedömning ska göras innan arbetet sätts igång. Några av de förebyggande åtgärderna man kan göra är att välja material eller arbetsmetoder som gör att kvartsdamm inte bildas.

– Nu måste branscher där kvartsdamm förekommer ta ansvar för att öka och sprida kunskapen och utveckla gemensamma verktyg för att lättare kunna förebygga det farliga dammet, säger Fredrik Hedlund i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079