23948sdkhjf

Oflexibla kollektivavtal tvingar byggbolag att tacka nej

Mer än var femte företag inom byggbranschen uppger att man tackat nej till uppdrag på grund av kollektivavtalen, enligt en ny undersökning från Sveriges byggindustrier.
I en ny undersökning från Sveriges byggindustrier uppger mer än 20 procent av de tillfrågade medlemsföretagen att man tvingats tacka nej till uppdrag. Orsaken uppges vara kollektivavtal som inte är tillräckligt flexibla.

Samtidigt tycker knappt två tredjedelar av de tillfrågade att företag som valt att inte teckna kollektivavtal får fördelar.

− En av byggbranschens största utmaningar är att alldeles för få väljer kollektivavtalet vilket snedvrider konkurrensen, säger Mats Åkerlind, tillförordnad vd för Sveriges byggindustrier, i ett pressmeddelande.

Undersökningen, som gjordes för att se hur medlemsföretagen upplever kollektivavtalen, utfördes under mars månad med 357 deltagande medlemsföretag. Bland svaren ser man att medlemmarna känner att de har mindre flexibilitet att hantera olika frågor jämfört med de som inte har tecknat avtal.

– Framför allt vill våra medlemmar kunna hitta möjligheter till lokala överenskommelser med en rimlig balans mellan uppdragsgivarens krav och medarbetarnas villkor. Exempelvis borde större flexibilitet möjliggöras för företaget att förlägga arbetstiden utifrån beställarens önskemål eller ordningsföreskrifter, säger Mats Åkerlind.

Just nu förhandlar man med fem fackförbund om tre olika avtal: tjänstemannaavtalet kom man överens i förra veckan, medan både byggavtalet samt väg- och banavtalet löper ut sista april.

Målet som nu pekas ut av Sveriges byggindustrier är framförallt treåriga avtal för alla områden, vilket man menar skulle ge tid för att göra kollektivavtalen mer attraktiva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11