23948sdkhjf

Landar order för Sveriges största passivhus i trä

Trävarukoncernen får leveransansvar för nya CIK Arena i Knivsta.
Martinsons, som bland annat producerar sågade trävaror och är ledande i Norden på så kallat korslimmat trä, kommer att leverera till det som blir Sveriges största träbyggnad som också uppfyller standarden för passivhus.

Ordern till den 9 000 kvadratmeter stora idrotts- och kulturarenan CIK Arena i Knivsta omfattar limträstomme samt väggar, tak, bjälklag och läktare i KL-trä.

– Knivsta hade miljötanken med sig från början då det redan var bestämt att arenan skulle uppfylla standarden för passivhus. Med en stomme i limträ och tak i KL-trä förstärks givetvis miljöprofilen ytterligare. Att montagetiden blir kortare med trä spelade också in. Med takelement i trä krävs exempelvis bara en tredjedel så många lyft jämfört med andra material, säger Jonas Lindgren, key account manager för byggnader på Martinsons.

Enligt Martinsons kan CIK Arena ses som fortsättningen på en trend där stora anläggningar byggs i trä. Man har själva sedan innan levererat till IFU Arena i Uppsala, en order som uppgick till 3800 kubikmeter limträ och 200 kubikmeter KL-trä.

Avdelningschefen Per Wiker hos totalentreprenören i projektet, HMB Construction i Uppsala, menar att han sett att intresset ökat för att bygga annat än bostäder i trä. Bland annat tror han att det beror på en ökad kunskap om trä som material hos beställare, men också de enklare transporterna.

– Trä är lätt att transportera och det kräver mindre grundläggning. Fler och fler inser också fördelarna med industriellt byggande, att mycket kan göras klart redan i fabriken, säger Per Wiker i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078