23948sdkhjf

Antalet byggkonkurser ökar kraftigt

Det förändrade rotavdraget tros vara en orsak.
Antalet konkurser fortsätter att öka kraftigt inom byggbranschen med en uppgång på 48 procent. Sveriges Byggindustrier tror att det förändrade rotavdraget kan vara orsaken till att fler företag går i konkurs. Det rapporterar ByggnadsArbetaren.

Inom byggindustrin har trenden med ökade konkurser hållit i sig under hösten 2016 och fortsätter under början av 2017. De två första månaderna i år, januari-februari, var antalet konkurser 180, vilket är en ökning med 48 procent jämfört med samma period förra året.

Sveriges Byggindustrier tror att det förändrade rotavdraget gör att fler företag går i konkurs. Från och med 1 januari får den som köper rottjänster dra av 30 procent, jämfört med tidigare 50 procent.

– De mindre rot-jobben har försvunnit i vissa delar av landet. Vi har också sett att investeringarna i småhus har sjunkit under 2016 under de tre första kvartalen, vilket är en effekt av de förändrade rotavdraget, säger Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, skriver tidningen.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125