23948sdkhjf

Rekordstor efterfrågan på flervåningshus i trä

Investeringarna i branschen tangerar miljardklassen och fler är på gång, skriver Dagens Industri.
Efterfrågan på att bygga flervåningshus i trä har exploderat i och med det enorma behovet av lägenheter. Mellan 2003 och 2016 levererade Martinsons, som är en av Sveriges ledande träförädlingsindustrier, stommar till cirka 700 lägenheter, skriver Dagens Industri. Företaget har nu cirka 500 lägenheter i pipeline, med planerad leverans under 2017.

Ökad standardisering
Martinsons fortsätter att utveckla sitt byggsystem av stommar för flervåningshus i trä, något som företaget har jobbat hårt med sedan det startade produktion av korslimmat trä 2003, skriver Dagens Industri.

– Men marknaden har varit stenhård mot oss, mycket beroende på att bostadsbyggandet tidigare varit på en låg nivå. Med det gamla byggsystemet nådde vi inte fram. Skulle vi fortsätta vara en aktör på KL-trä var vi tvungna att investera, annars kunde vi lika gärna lägga ned den biten, säger koncernchefen Lars Martinson till tidningen.

Den nya linjen ökar standardiseringen ytterligare, vilket betyder att skivorna kan göras större, upp till tre meter breda och 16 meter långa. Montaget på byggplatsen går därför snabbare, eftersom tio lyft för byggaren i stället blir ett.

Stor efterfrågan på flervåningshus i trä
En undersökning som Trä- och möbelföretagen, TMF, gjort tillsammans med SCB visar att antalet lägenheter i flerbostadshus som byggts med en stomme av trä ökade med 37 procent under 2015 jämfört med året innan.
Tillväxten ser ut att fortsätta öka även framöver.

– Befintliga investeringar ligger runt närmare 1 miljard kronor. Men sedan finns det jättemycket i pipen som inte är beslutat än, säger Susanne Rudenstam, chef för Sveriges Träbyggnadskansli till DI.

Bland annat ska världens största leverantör av korslimmat trä, Stora Enso, i år besluta om man ska bygga en helt ny fabrik för korslimmat trä, vilket i så fall blir den första för bolaget i Sverige.

Småhusleverantörer lockas
Det är inte enbart pionjärerna på industriell produktion av flervåningshus i trä som satsar. Allt fler småhusleverantörer ger sig in på den glödheta marknaden. Enligt DI har det stora trycket på lägenheter resulterat i att även klassiska småhusleverantörer lockas till marknaden för flerbostadshus. Myresjöhus har nyligen levererat sina första fyravåningshus och har ett koncept för sexvåningshus. Eksjöhus investerar 130 miljoner i en ny fabrik för lägenhetsmoduler för att även ge sig in på marknaden för först två- och sedan fyravåningshus.

Vid Martinsons välkomnar man att det blir fler aktörer på marknaden för industriell trähusproduktion.

– Vi är fortfarande i skedet att vi ska bygga business för träbyggandet. Vi kompletterar och förstärker varandra, säger Jesper Åkerlund, marknadschef för Martinsons, till tidningen.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079