23948sdkhjf

Misstänkt korruption bakom skånska byggprojekt

En anställd på Malmös kommunala bostadsbolag anklagas för att ha favoriserat ett byggbolag i upphandlingsskandal.
En tidigare anställd på MKB Fastighets AB, ett av landet största allmännyttiga bostadsbolag och det största fastighetsbolaget i Malmö, misstänks för att ha riggat upphandlingar och öppnat anbud i förväg för att gynna ett specifikt byggbolag med bas i Skåne, skriver Sydsvenskan.

MKB, som ägs av Malmö stad har ett fastighetsinnehav värt cirka 28 miljarder kronor och en marknadsandel på drygt 33 procent av Malmös hyresrätter. Under 2016 producerade man 544 bostäder, vilket är det högsta talet sedan 1970-talet.

Enligt Sydsvenskan har man sedan hösten 2016 granskat flera MKB-byggprojekt, som alla har en och samma befattningshavare. Den anställde har både ansvarat för upphandling och agerat projektledare, och enligt flera källor till tidningen har personen sett till så att ett byggbolag vunnit flera stora projekt.

Den misstänkte uppges av tidningen ha öppnat anbuden i förväg för att hitta det lägsta budet. Det skånska byggbolaget ska sedan ha fått ta del av informationen för att i sin tur lägga sig lägst.

I Sydsvenskans granskning har byggbolaget kammat hem totalt sju projekt hos MKB de senaste åren – i alla fallen har den misstänkte varit upphandlingsansvarig och projektledare.

Samtidigt uppger MKB att man själva gjort en utredning av den anställdes byggprojekt efter att ha fått ett anonymt brev från underleverantörer som kallade sig "frustrerade byggarbetare". Då upptäckte MKB att delar av dokumentationen kring upphandlingarna är försvunnen.

I samband med utredningen tog man hjälp av juridisk expertis, där man fann uppgifter på att den anställde favoriserat ett företag framför andra. Det ledde till att den misstänkte i januari i år avskedades och polisanmäldes. Brottsrubriceringen är enligt polisen trolöshet mot huvudman.

– Vi har gjort en otroligt omfattande utredning som ännu pågår och vi har lämnat materialet till polisen. Vi tar detta på yttersta allvar. Vi har agerat kraftfullt, snabbt och inte sparat på något. Vi har även lämnat in den avskedade personens dator och telefon till polisen, säger MKB:s vd Terje Johansson till Sydsvenskan.

Det skånska byggbolaget är inte polisanmält, något som MKB överlämnar till polisen. I en kommentar till Sydsvenskan säger den misstänkte att han inte vet vad han blir anklagad för.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093