23948sdkhjf

Smart plattsättarrobot får investering

"Detta kan bli startskottet för ett paradigmskifte i byggsektorn".
Det Linköpingsbaserade bolaget CBot utvecklar en plattform för artificiellt seende och intelligens, som ska göra det möjligt att bygga robotar som kan förstå sin omgivning.

Deras första lansering är en plattsättande robot, som ska lägga golvplattor på stormarknader, gallerior och andra stora ytor.

Nu har företaget tagit in över 3 miljoner för att kunna lansera roboten, som just nu är i prototypstadiet, senare i höst.

– CBot är först i världen med att erbjuda en lösning som ersätter detta tunga och repetitiva manuella arbete. Med deras unika robot automatiseras en del av jobbet samtidigt som kvaliteten blir bättre. Detta kan bli startskottet för ett paradigmskifte i byggsektorn, säger Pär Carlshamre, investment manager på bolaget Almi Invest, som skjutit till över 4,5 miljoner i företaget genom investeringar och lån.

Förutom den avancerade mjukvaran, tar roboten även hjälp av sensorer och algoritmer för att förstå var den med precision ska lägga ut plattorna. Enligt CBot är det inte bara byggbranschen som kan använda sig av den här typen av robotar, utan även andra branscher där man plockar och monterar föremål.

För att sätta igång roboten krävs en referensram av plattor som sätts i en u-form för ytan som ska fyllas. Därefter fylls roboten på med plattor och placeras där plattsättningen ska ske. Efter sju utlagda plattor sätts roboten i en ny position och fortsätter arbetet.

Helt självgående är den alltså inte – enligt CBot krävs tre personer i arbetet när man använder roboten: en operatören som ser till roboten och laddar med nya plattor; en person som lägger ut bruk på nästa rad samt en person som mixar bruk och levererar plattor till robotoperatören.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219