23948sdkhjf

Nya höjder för bostadsbyggandet

Det framgår av en ny konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier.
Utvecklingen i världsekonomin går fortsatt trögt, men i Sverige råder just nu högkonjunktur på hemmamarknaden. Bygginvesteringarna har gått starkt tack vare hushållen som drivit på tillväxten i svensk ekonomi, och det är även de som fortsätter att lyfta bostadsbyggandet mot forna tiders höjder, det meddelar Sveriges Byggindustrier .

I fjol påbörjades 47 300 nya bostäder i Sverige, något som motsvarar en ökning av bostadsinvesteringarna med nästan 17 procent jämfört med år 2014.

En stark uppgång för nyproduktionen i början av 2016, tillsammans med en rejäl utveckling för antalet bygglov, lägger grunden för en fortsatt stark investeringsutveckling inunder 2016, som enligt rapporten följ av en nedtrappning under 2017.

– Bostadsbyggandet går fortfarande fantastiskt bra, men vi kan inte se att det lyfter ytterligare framöver. Både skattehöjningar och politiskt beslutade kreditrestriktioner kommer att påverka efterfrågan på ägda bostäder negativt. I flertalet andra delsektorer ser det fortsatt ljust ut, däremot dämpas byggkonjunkturen nästa år av att byggandet inom både industrin och energisektorn minskar, säger Johan Deremar, nationalekonom Sveriges Byggindustrier, i en kommentar.

Investeringsuppgången ger en tydlig ökning av byggsysselsättningen och arbetslösheten bland Byggnads medlemmar är nu den lägsta under hela 2000-talet. I dagsläget är också bristen på arbetskraft det främsta hindret för en tilltagande byggproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094