23948sdkhjf

Södra Cell Värö – landets största byggarbetsplats

Massabruket är i dagsläget Sveriges största arbetsplats med drygt 3 000 personer som jobbar på området.
Värö bruk är Sveriges just nu största byggarbetsplats. Under fem veckor är det drygt 3 000 personer som jobbar på området mot den vanliga styrkan på 350. Och det kräver en hel del logistik. Bland annat har man dammsugit hela landet på byggbaracker. Det rapporterar SVT Halland.

Bygget – som påbörjades för ett och ett halvt år sedan – är nu inne i den intensiva slutfasen. Produktionen av pappersmassa stängdes ner i förra söndagen och kommer att ligga nere i fem veckor.

Förutom 400 byggbaracker och 250 kilo potatis om dagen går det åt 30 000 kubikmeter betong och 3 000 ton armering.

Ett bygge av den här storleken kräver en hel del säkerhetstänk. Inhyrda väktare ser till att alla som kommer in på bygget är behöriga och det görs en hel del spontana drog- och alkoholtester.

– Den största utmaningen med ett projekt i den här storleken är att rigga ihop allting, för vi bygger ju på alla ställen i hela fabriken just nu. Och få ihop alla rörledningar och alla elledningar och all instrumentering, säger Jonas Eriksson, platschef på Södra Cell Värö.

Den utbyggda fabriken ska tas i drift under det tredje kvartalet 2016. Då kör man igång och producerar dubbelt så mycket pappersmassa och energi. Och Södra utökar, i samband med nyöppningen, personalstyrkan rejält.

– Här blir vi 20 personer till och vi behöver ungefär 120 personer till på transport och i skogen. Och det är extra roligt att det blir fler jobb på landsbygden, säger Jonas Eriksson till SVT.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11