23948sdkhjf

Byggbolag i mediestorm

DM Tak har starka kopplingar till scientologrörelsen och anställda ska ha utsatts för nyandlig påverkan. Det visar en granskning av tidningen Byggnadsarbetaren.
Byggföretaget DM Tak uppmärksammas i dag i ett flertal av landets stora medier.

Detta efter att tidningen Byggnadsarbetaren publicerat en granskning där det avslöjas att bolaget, som prisats som årets hantverkare och är ett Stockholms större takföretag, har kopplingar till omdebatterade scientologirörelsen.

Före detta anställda vittnar för Byggnadsarbetaren om att företaget genomsyras av scientologiska läror – bland annat genom kurser och föredrag.

Våren 2014 kallades de anställda till ett obligatoriskt personalmöte där de möttes av en föreläsare från scientologirörelsen och fick boken ”Arbetets problem – scientologi tillämpad i arbetslivet”, skriven av grundaren L. Ron Hubbard.

– När jag insåg vad det var frågan om började jag koka inombords. Det var så kränkande att bli påtvingad en lära. Jag blev chockad, samtidigt som jag visste att företagets ägare var scientologer, säger en före detta anställd.

Under mötet visades också en film om scientologins syn på arbete och effektivitet. De anställda fick bland annat lära sig att utmattning inte finns, skriver tidningen.

Tidningen berättar också om en före detta anställd som, när han skulle avancera till rollen som arbetsledare, fick genomgå en kurs baserad på scientologi. För att bli godkänd på kursen fick personen sitta och hålla i en så kallad e-mätare, som leder svag ström genom kroppen och ger utslag på en mätare. En metod scientologerna använder vid så kallad auditering, en slags terapi som tros skilja själen från trauman, men som också används vid kursavslut.

DM Taks vd, David Frykman, nekar till uppgifterna om att företaget utbildat sin personal utifrån scientologi.

– Det är inte scientologiskt material. Han som har skapat scientologi har också skapat en administrativ teknologi och olika typer av teknologi som man kan använda i livet. Vad som är scientologi det har att göra med själen och den andliga biten. Sedan har vi biten som är rent administrativ och det är den som vi satt anställda på.

Fakta
Scientologi är en nyreligiös rörelse skapad av den amerikanske författaren L. Ron Hubbard.

Scientologi och organisationerna som förespråkar läran har blivit mycket kontroversiella. Före detta medlemmar, journalister, rättsväsendet och flera regeringar har beskrivit kyrkan som en sekt och en organisation med ett kommersiellt intresse, och har anklagat den för att ofreda sina kritiker och utnyttja medlemmarnas goda tro.

Källa: Wikipedia
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079