23948sdkhjf

Testar ny form av upphandling i miljardprojektet

Storbritannien står som förebild när en ny typ av upphandling testas inom Västlänken.
Trafikverket kommer att i de två upphandlingar som nu är aktuella, Olskroken och Centralen, att tillämpa en ny metod som kallas Early Contractor Involvment. Det berättar Lillian Brunbäck, upphandlingsansvarig på Trafikverket för Västlänken, för Building Supply.

– Early Contractor Involvment innebär att entreprenören kommer att vara på plats och involverad mycket tidigare, cirka två år innan byggstart, säger Lillian Brunbäck.

Early Contractor Involvement kommer från Storbritannien. Enligt Lillian Brunbäck är det en väl beprövad metod, med mycket forskning kring, och den har tillämpats med goda resultat inom motsvarande vägverket och banverket i Storbritannien sedan slutet av 90-talet.

– På den tiden var det ganska dålig produktivitet och sämre samarbetsklimat inom anläggningsbranschen. Det var mest bråk mellan beställare och entreprenör, istället för att jobba produktivt, säger hon och fortsätter:

– Därför tog aktörerna fram den här typen av mer samverkansform, där samarbete och innovation får mer spelrum.

Enligt Trafikverket har utvecklingen gått i den här riktningen under flera år. Trafikverket har regeringens uppdrag att i större utsträckning än tidigare lägga ut sina entreprenader som totalentreprenad och verket ska i större utsträckning inta en mer renodlad beställarroll.

– Vi vill ställa tydliga krav på entreprenören och se till att vi får det vi har beställt. Men samtidigt vill också öka innovation och frihetsgrader och låta entreprenören göra det de är bäst på. Som ett led i upphandlingsstrategin för Västlänken såg vi därför, i dialog med entreprenörerna, att Early Contractor Involvment kan ge oss fördelarna med samverkan.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078