23948sdkhjf

Sweco skyddar Göteborg mot översvämningar

Sweco har landat uppdraget att utforma två yttre skyddsportar för att skydda Göteborg mot översvämningar och stigande hav.
Uppdragsgivare är Göteborgs stads stadsbyggnadskontor. Enligt ett pressmeddelande från Sweco blir Göteborg första staden i Skandinavien, som planerar att bygga yttre skyddsvallar för att skydda en hel stad.

Stigande havsnivåer i kombination med kraftiga regnoväder ger Göteborg en ökad risk för översvämningar i framtiden, skriver Sweco.

– Intensiva skyfall kan ha stora konsekvenser för städer. Det har vi sett inte minst i New Orleans och New York. I och med ett förändrat klimat och de extrema oväder som det kan medföra ökar behovet av ett ordentligt och pålitligt skydd. Genom att bygga två yttre skyddsportar i Göta älv minskar Göteborgs sårbarhet vid extrema väderförhållanden, säger Mats Andréasson, projektansvarig vid Sweco.

Göteborgs stads stadsbyggnadskontor har gett Sweco i uppdrag att ta fram en förstudie för hur yttre skyddsportar kan utformas för att skydda Göteborg mot översvämningar.

Portarna ska byggas i Göta älv, en uppströms vid Jordfallsbron och en nedströms vid Älvsborgsbron. I pressmeddelande beskriver Sweco hur uppdraget är att ta fram den lämpligaste lösningen för bygget, samt bedöma kostnaderna för utformning, konstruktion och långsiktigt underhåll. Kostnaden beräknas till mellan 10 och 20 miljarder kronor. Det motsvarar ungefär kostnaden för att bygga Västlänken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094