23948sdkhjf

Positiv prognos för småhus och flerbostadshus

Branschernas trender håller i sig enligt Industrifaktas rapport.
Den positiva tendensen från första kvartalet håller i sig för småhusbranschen, enligt Industrifaktas konjunkturrapport. Vid halvårsskiftet hade 3 500 nya bostäder i småhus påbörjats, vilket är 20 procent fler än vid samma tidpunkt 2013. Förväntningarna är att det påbörjas närmare 7 000 småhus i år, vilket motsvarar en ökning med 7 procent jämfört med i fjol.

Flerbostadshus - ett fortsatt starkt segment
Fortsatt kraftig tillväxt för flerbostadshussektorn och en politisk enighet om att fler bostäder måste till för att klara Sveriges tillväxt är glädjande för aktörer inom bostadsproduktionen. I år förväntas drygt 27 000 lägenheter påbörjas och år 2016 väntas 30 000 vallen åter passeras, vilket inte har hänt sedan 2006.

Nedåt för offentligt byggande
Den politiska oron både på riksplan och i kommunerna avspeglas i en vikande marknad för påbörjat husbyggande inom offentlig sektor. Dock stabiliserar ombyggnadsektorn upp till viss del. Emellertid kommer vi från en period med ett historiskt högt byggstartande samt även det faktum att flera större projekt har påbörjats, vilket delvis kan förklara årets och nästa års förväntade negativa rekyl.
60 procent av de tillfrågade konsulterna i Industrifaktas konsultpanel förväntar sig en ökad efterfrågan av deras tjänster i år, vilket sänder positiva signaler inför 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078