23948sdkhjf

Nybyggnation lyfter svensk trävarukonsumtion

Hög byggaktivitet och exportleveranser ger positiva siffror.
Hög byggaktivitet ökar trävarukonsumtionen i Sverige. Även exportleveranserna av trävaror ökar, vilket lett till att värdet av trävaruexporten steg med 16 procent till 15 miljarder kronor under årets första sju månader. Totalt ökade skogsindustrins exportvärde under samma period med 4 procent till 73 miljarder kronor. Det visar Skogsindustriernas kvartalsrapport ”Så går det för skogsindustrin”.

Osäkerhet trots stark export
Exporten av skogsindustriprodukter totalt sett har fortsatt att utvecklas starkare än exporten av alla varor under årets första sju månader. Förutom trävaror ökade både produktion och export av massa, där statistiken inkluderar utvecklingen till och med augusti. Exportökningen gäller till flera europeiska länder inom och utom EU samt till Indien.

Trots den positiva utvecklingen för sågade trävaror hittills under året finns det frågetecken för utvecklingen under resten av året. Framför allt har de allmänekonomiska utsikterna försämrats för Europamarknaden.

- Vi väntar fortfarande på att de europeiska ekonomierna ska ta fart. De geopolitiska oroligheterna spär på osäkerheten om framtiden, säger Skogsindustriernas VD, Carina Håkansson, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.457