23948sdkhjf

Utveckling av passivhus blir Årets Framtidsbyggare

Forskarna Bo Adamson, från Sverige, och Wolfgang Feist, från Tyskland, har utsetts till Årets innovatörer.
Bo Adamson och Wolfgang Feist delar på utmärkelsen Årets innovatör och 750 000 kronor för sitt långsiktiga arbete med utveckling av så kallade passivhus, hus med låg energianvändning, enligt ett pressmeddelande.

Juryns motivering lyder:

”Bo Adamson har visat stor förmåga att med innovativa idéer skapa förutsättningar att uppföra byggnader med mycket låg energianvändning (så kallade passivhus), vilket visat sig både välfungerande och marknadskraftigt. Wolfgang Feist har med stor framgång utvecklat konceptet vidare. Samarbetet mellan Adamson och Feist har varit lyckosamt genom Feists noggranna studier och förmåga att driva utvecklingen vidare från idé till verklighet. Arbetet påbörjades på 70-talet, men utvecklas ständigt och är nu högaktuellt både inom EU och globalt som ett instrument för hållbar utveckling."


Prisceremonin ägde rum vid Lunds universitet den 18 september. Då mottog även Ing-Marie Odegren, VD för Alingsåshem, utmärkelsen Årets opinionsbildare och 250 000 kronor för att ha varit pådrivande i arbetet med att bygga om slitna miljonprogramshus till energieffektiva passivhus. Dessutom utsågs även sju studenter vid Internationella miljöinstitutet och Campus Helsingborg vid Lund universitet till Årets talanger och belönades med mellan 12 500 och 50 000 kronor vardera.

Årets Framtidsbyggare
Årets Framtidsbyggare delas årligen ut av Stiftelsen för energieffektivt byggande. Vinnarna har utsetts av en jury bestående av bland andra Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöbartiet, och Thomas B Johansson, professor emeritus vid internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094