23948sdkhjf

Akademiska Hus energieffektiviserar Stockholms universitet

Satsningen innebär stora energibesparingar för Frescatis byggnad Södra huset.
Under hösten 2014 påbörjar Akademiska Hus ett stort energieffektiviseringsprojekt i Södra huset vid Stockholms universitet. En investering om cirka 48 miljoner kronor, i bland annat solceller och åtgärder i kyl- och värmesystem, förväntas ge energibesparingar på ca 3 700 MWh/år. Detta innebär en minskad energianvändning på 30-35% samt minskade koldioxidutsläpp med cirka 50 procent.

Bättre klimat
Projektet innebär även en förbättring av inomhusklimatet. Eftersom Södra huset är en av Frescatis största byggnader och ligger i direkt anslutning till det välbesökta universitetsbiblioteket, har stort fokus legat på att åtgärda de brister som funnits i inomhusklimat och klimatskal.

- Projektet innebär en betydande miljönytta för universitetsområdet och är ett viktigt led i Akademiska Hus hållbarhetsmål att minska mängden köpt energi med 50 procent från år 2000 fram till 2025, säger Johan Tjernström, energistrateg på Akademiska Hus region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Det 66 000 kvadratmeter stora huset, som färdigställdes 1971, innehåller bland annat kontor, föreläsningssalar och restauranger och är en av universitetets mest besökta byggnader.

Energiåtgärderna påbörjas under hösten 2014 och beräknas vara klara hösten 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109