23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Renovering på semestern kan få dig att må bättre

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Ska du också renovera i sommar? Då är du inte ensam. Men släpp det dåliga samvetet, renovering kan enligt stressforskare vara välgörande.

En undersökning som ROCKWOOL har gjort ihop med analysföretaget A&B Analyse visar att hälften av svenska husägare som renoverar kommer att göra det under just semestern. Men är det verkligen lämpligt att jobba under semestern?
"Under rätt förutsättningar kan det bidra till att man återhämtar sig snabbare", kommenterar stressforskare Dan Hasson, verksam vid Karolinska institutet i Stockholm.

”Allt handlar om variation. Kroppsarbete och konkreta resultat kan innebära viss variation i vardagen och därmed viss återhämtning för en tjänsteman som vanligen är stillasittande”, fortsätter Hasson. Han menar att det kan handla om att aktivera andra delar av hjärnan än de som får jobba till vardags. 

Men det är trots allt inte en automatisk glädjekälla att börja renovera. ”Det gäller att alla i familjen är eniga. Om en person vill bygga en altan och någon annan föredrar att ligga i hängmattan, är det viktigt att göra klart det från början. Det kan till och med vara en god idé att, rent fysiskt, vara på olika ställen under en period. Då får alla göra det de vill och slipper dåligt samvete”, tipsar Hasson.

Återhämtningsaspekten är dock inte den huvudsakliga anledningen till att svenskarna väljer att renovera. Det tycks mest vara en bonus. Enligt undersökningen från ROCKWOOL anger de flesta att anledningen är att de vill öka energieffektiviteten i huset, men många tänker även långsiktigt och vill höja bostadens värde. De tre vanligaste projekten som genomförs är renovering av fönster, byte av värmekällor och byte av isolering. 

Fakta om undersökningen:
Undersökningen är gjord av A&B Analyse och genomfördes med en så kallad Sverigepanel. Sverigepanelen består av 50 000 slumpmässigt utvalda svenskar, som har möjlighet att svara på frågor via internet.Samtliga personer är 18 år eller äldre. I undersökningen deltog 1018 personer. Datainsamligen pågick mellan den 20 mars till den 23 mars 2018. Datainsamlingen garanterar en jämn fördelning mellan kön, geografi och ålder, för att kunna säkerställa att de som svarar matchar ett genomsnitt av den svenska befolkningen.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Kataloger mm.

Sänd till en kollega

0.063