23948sdkhjf

Abetong levererar till sällsynt lägenhetstyp i Norrköping

| Medlemsnyhet | Företag Abetong AB

Det kallas radhus på höjden: ägarlägenheter. I Norrköping levererar Abetong stommen till Bygg GG:s tre hus med drygt 70 ägarlägenheter.

– Abetong har ett bra system och levererar snabbt till rätt pris, säger Bygg GG:s vd Dag Gunnarsson i Norrköping.

Det är andra gången som Abetong levererar till Bygg GG i Norrköping när det ska byggas ägarlägenheter. Första gången var när företaget uppförde tre hus med 40 lägenheter i Söderköping. 

– Ägarlägenheter är bättre både för exploatören och för den som köper. Du får en lagfart precis som för en villa eller ett radhus. Du kan lämna pantbrev, du kan hyra ut till vem du vill. För oss finns det fler kunder eftersom vi inte är begränsade till fysiska personer, säger Dag Gunnarsson.

Ägarlägenheter tilläts i Sverige efter en lagändring våren 2009. Regeringen räknade med att tusentals skulle byggas varje år, men byggtakten har varit klart lägre. Sammanlagt 1000 hade byggts de första fem åren. En orsak är att ägarformen är relativt okänd, speciellt i jämförelse med bostadsrätten.

– Innan lagändringen var det bara tre länder i världen som hade förbjudit ägarlägenheter: Kuba, Nordkorea och Sverige. Det var klokt att Sverige lämnade det sällskapet, säger Dag Gunnarsson.

Dag Gunnarsson har varit vd i 29 år och det var hans farfar som startade föregångaren till Bygg GG i Norrköping. Företaget har idag 40 anställda och omsätter ungefär 100 miljoner kronor per år. 

De tre husen med ägarlägenheter som uppförs i Norrköping ligger intill badhuset och kvarteret heter Vattenkannan. Två hus som båda är sex våningar har hunnit bli klara, medan det tredje är under uppförande.

– Stommen för tredje huset är uppförd till och med våning fyra av åtta. Under projekteringen har Bygg GG haft löpande diskussioner med Norrköpings stadsarkitekt. Det har gällt både kulörer och profiler i ytterväggen. 

– De har tänkt mycket på detaljer och utseendet på våra väggar, säger Andreas Finnström som är projektledare på Abetong.

– Det har varit en samverkan mellan vår arkitekt och kommunens som löpt väl ut, säger Dag Gunnarsson. 

Även samarbetet med Abetong har fallit väl ut. Han ser Abetong som en trygg partner som levererar. 

– Vi har gjort många projekt tillsammans genom åren och det har fungerat bra. De har duktiga medarbetare och som ett litet bolag känner vi oss inte hågade att ge oss ut på den internationella marknaden. På Abetong finns det en säljorganisation som kan svenska regler för byggkonstruktioner och leveransavtal,säger Dag Gunnarsson på Bygg GG i Norrköping.

 

Vad är ägarlägenheter?

Om du köper en ägarlägenhet är du ägare till den och bestämmer själv över den. Den kan intecknas och hyras ut. Ägarlägenheter tilläts i Sverige efter en lagändring 2009. Det är en populär typ av boende i delar av Europa samt i Australien, Japan och USA. 

Fakta om projektet

73 bostäder om 2-5 rok
Kund: Bygg GG i Norrköping AB
Byggherre: Fastighetsprojekt i Norrköping AB, som till hälften ägs av Bygg GG
Abetongs åtagande: Betongstommen, bland annat ytterväggar, skalväggar och plattbärlag


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Abetong AB

Taptogränd 6
351 03 Växjö
Sverige
Abetong AB

Sänd till en kollega

0.064