23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Stora EC-fläktar i extremt snabb frysprocess för livsmedel i gigantisk lagerbyggnad

På två timmar sänks temperaturen från +20°C till -20°C.

I varma Mexiko finns ett företag som har utvecklat en avancerad teknik för kylning och frysning av livsmedel. Chockfrysning är ett begrepp för det mexikanska företaget Bohns lösningar (blast freezers) som gör det möjligt att snabbfrysa stora volymer mat och andra livsmedel. Tekniken är idealisk för livsmedel som ska frysförvaras (minst -18°C) i flera veckor eller månader. Kraven på hög matkvalitet gör också att kraven blir allt högre på kyl- och fryskedjan hela vägen från att livsmedel tillverkas till att förpackningarna placeras i livsmedelsbutikernas kyl- och frysdiskar. Utvecklingen mot att allt mer färdiglagad mat produceras, snabbt kyls ner och sedan värms upp av konsumenterna i hemmen ökar dessutom konstant.

Fördelarna med snabba nedkylnings- och frysprocesser för färdiglagade maträtter är att resultatet liknar hemlagad mat. Ett krav för att maten ska bevara smaken, konsistensen, näringsinnehållet, utseendet och doften är dock att nedfrysningsprocessen till -20°C eller lägre går mycket snabbt. En så kallad Blast Freezer har, beroende på storlek, en eller flera starka fläktar som blåser iskall luft direkt på maten efter tillagning. Effekten blir en chockinfrysning som på mycket kort och i en sammanhängande frysprocess sänker temperaturen till -20°C eller lägre. Då bakterietilllväxt sker mellan +70°C och +10°C passeras denna fas så snabbt att denna risk elimineras...

Läs hela artikeln här!

ebm-papst AB
Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Järfälla kommun
Sverige
VAT nummer: SE5561769513

Sänd till en kollega

0.031