23948sdkhjf

Magnesiomoxid-plattor(MgO-Skivor)

| Medlemsnyhet | Företag Protox Aps

En sak är att ta bort magnesiumoxidskivorna, men vad händer med virket därunder.

Problemet med magnesiumoxidskivorna är att de suger vatten beroende på salthalten i skivorna. I det svenska klimatet betyder det att de under minst ett par månader om året ”svettas” ut mättat saltvatten. Det starka saltvatten förstör spik, skruvar och beslag, men saltvattnet banar sig också in i trästrukturen bakom magnesiumoxidskivorna.

Försök visar att virke som har varit i kontakt med magnesiumoxidskivorna, har uppsugit så stora mängder salt, att virket i sig själv också uppsugit fukt.

Detta innebär att när du har tagit bort och ersatt magnesiumoxidskivorna med annan beklädnad, då kommer virket i framtiden att absorbera fukt från luften under långa perioder av året så att virket  fuktas väl över "smärtgränsen" på 15%.

Detta innebär att virket sannolikt kommer att bli angripit av mögel och förmodligen också på lång sikt kan bli attackerad av träförstörande svampar.

Om virket redan är mögligt när magnesiumoxidskivorna avlägsnas, är det klart att entreprenaden också måste inkludera en mögelsanering. Men om man inte avslutar med en förebyggande behandling mot mögel och träförstörande svampar, riskerar man att bygga in en betydande risk för efterföljande problem i konstruktionen.

Vår rekommendation är därför - avlägsna magnesiumoxidskivora. Rengör möjlig mögeltillväxt med ProtoxHysan, se till att torka strukturen så bra som möjligt, och behandla det med det godkända bekämpningsmedlet - ProtoxSvamp. Det kommer att förebygga såväl de träförstörande svampar och mögel i det virke som har varit i kontakt med magnesiumoxidskivorna.

Läs mer på www.protox.se

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Protox Aps

Fabriksvej 19
6000 Kolding
Danmark
Protox Aps

Sänd till en kollega

0.106