23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Forskare varnar för underdimensionerade luftsolfångare

| Medlemsnyhet | Företag SolarVenti AB

“Det kan ju inte skada” tänker man ofta när man köper en billig lågprisprodukt för att få lönen att räcka längre. ”Någon nytta måste den ju göra till det priset”.

Har du en fuktig sommarstuga eller en källare på ex.vis 60 m2 och gärna vill hålla den torr, frisk och lite varmare, så är det självklart frestande att ta en anläggning, som rekommenderas för detta, med sig hem från byggmarknaden.

Men nu varnar flera forskare och experter för att det inte är riskfritt att installera en anläggning för detta ändamål ifall denna inte uppfyller några krav på minsta luftomsättning per timma.

Man riskerar att göra saken än värre och att det därför är bättre att inte göra något alls istället för att göra något fel. Orsaken till varningen kan förstås vid närmare eftertanke:

När man blåser in uppvärmd luft i den ena ändan av ett fuktigt och uppvärmt hus kommer den varma och därmed torra luften suga upp fukt i början, varefter den pressas vidare genom byggnaden. Är lufthastigheten för låg sker det olyckliga att luften kondenseras tillbaka innan den lämnar huset. Detta medför att det blir en koncentration av fukt i det sista rummet i huset, t.ex. ett sovrum, som nu bir fuktigare än det var från början.

Bara ett par veckor med förhöjd fuktnivå skapar grogrund för mögel och på sikt även röta och svamp.

Fenomenet är väl känt – inom lantbruket – i samband med spannmålstorkning, där varje lantbrukare känner väl till risken med att torka spannmål med för liten luftströmning. Här sker nämligen densamma ackumulering av fukt i toppen av ett lager spannmål, när man leder in varm och torr luft i bottnen. Det översta lagret av spannmål ruttnar ganska lätt.

Självklart skall man torka spannmål och fuktiga hus. Man skall bara göra det korrekt.Vissa lågprisanläggningar tar upp till sju timmar för att skifta luften i ett hus eller en källare, när man tittar på riktiga mätningar av dessa. Enligt SolarVenti, som funnits i luftsolfångarbranschen i över 30 år, bör det inte ta mer än 1½ timma innan luften skall vara helt skiftad i en sommarstuga och endast en timma ifall det rör sig om en källare. Tar det längre tid ökar risken för kondens.

Det finns en mängd av olika provningsmetoder i Danmark och Tyskland för luftsolfångare, och SolarVenti har klarat alla. En speciell metod i Danmark heter DanETV, som utförs av Teknologisk Institut (DtI). Detta test är speciellt så tillvida att det också undersöker en anläggnings förmåga till att avfukta en normal sommarstuga, i enlighet med fabrikantens utfästelse. Annars mäts endast värmekapacitet, hållbarhet etc.

Det är alltså viktigt att försäkra sig om korrekt dokumentation, innan man förser sitt hus eller sin källare med en soldriven anläggning. SolarVenti A/S har bekostat ett antal jämförande mätningar på Delta-laboratoriet av vanligt förekommande lågprisanläggningar på marknaden, som kan ses på webbplatsen www.solarventi.dk. Dessutom visas det hur man kan göra sitt eget enkla test av luftinblåsningen från den egna anläggningen – med en plastpåse.

Nedan är länkar till uttalanden från Agrotech, DtU, Ekolab, DtI samt en beskrivning av återkondensering.

http://www.solarventi.dk/udtalelser/agro...
http://www.solarventi.dk/udtalelser/DtU_...
http://www.solarventi.dk/udtalelser/ecollab.pdf
http://www.solarventi.dk/internat_pdf/de...
http://www.solarventi.dk/udtalelser/tilb...

Hur mycket luft blåses in i verkligheten?
Se en kort film här: https://www.youtube.com/watch?v=wFa8z_W2J_0
Den visar tydligt varför några produkter fungerar bättre än andra.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
SolarVenti AB

Fabriksvej 8,
8881 Thorsø
Danmark
SolarVenti AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.078