23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

ROCKWOOL väljer renovering före nybyggnation

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Isoleringsproducenten ROCKWOOL stod inför ett stort val när det nordiska huvudkontoret behövde bli mer energieffektivt och modernt. Skulle de riva den 50 år gamla byggnaden eller satsa på att renovera den? Valet blev till slut självklart.

ROCKWOOL invigde sitt nordiska huvudkontor utanför Roskilde år 1972. Tack vare renoveringen som just står klar har byggnaden minskat sin energiförbrukning med 62 % jämfört med när den uppfördes. Byggnaden, som är på 3 448 m2 och har fyra våningar, hade ursprungligen en energiförbrukning på 185 kWh/m2/år. Nu beräknas den bli ca. 68 kWh/m2/år. Byggnaden uppfyller därmed kraven på renoveringsklass 1 och är certifierad enligt DGNB Guld.

Optimerat inomhusklimat och lägre CO2-utläpp

Projektet bestod av fasadrenovering, med efterföljande isolering av fasaden samt nya fönster. Invändigt har en total kontorsrenovering skett på alla våningsplan. Ett nytt ventilationssystem samt ett nytt LED-belysningssystem med dagsljus och rörelsesensorer håller på att etableras. Dessutom har en rad olika lösningar installerats för att säkerställa optimal akustik och ljudisolering.

LCA-beräkningar visar att projektet har sparat in 370 000 kg CO2 genom att renovera i stället för att bygga nytt. Det motsvarar cirka 320 flygresor från Stockholm till Bangkok.

”Många väljer att riva gamla, omoderna byggnader och bygga nya i stället, men som tur är märker vi att allt fler inser fördelarna med att renovera” säger Frank Ove Larsen, VD för ROCKWOOL i Norden.

Återvinning i fokus

För ROCKWOOL var det viktigt att leva som man lär under projektet även när det gällde avfall och återvinning. Allt spill- och rivningsmaterial gick till återvinning genom företagets etablerade service Rockcycle.

”I Sverige står byggbranschen för cirka 35% av allt avfall och en stor del kommer från rivning och renovering. All den isolering som revs ner under renoveringen samlades in och har återvunnits vid ROCKWOOLs fabriker. Den gamla stenullen har gått in i den vanliga produktionen igen där den smälts ner för att bli till nya produkter i stället för att skickas i väg på deponi”, förklarar Frank Ove Larsen.

Renovering gynnar även ekonomin

Renoveringen är inte bara en vinst för miljön, utan har också en positiv effekt på de totala kostnaderna för bygget, säger Frank Ove Larsen:

”Renovering är inte bara lönsamt i förhållande till minskningen av CO2-utsläpp, utan också rent ekonomiskt. Totalpriset för renoveringen är ca. 24 000 SEK/m2, där nybyggnation beräknas till ca 28-36 000 SEK/m2. Det är definitivt en anmärkningsvärd kostnadsminskning.”

Att renovera sina egna byggnader är ett av ROCKWOOL Groups hållbarhetsmål. Målet är att reducera energikonsumtionen (kWh/m2) i egna (ej ännu renoverade) kontorsbyggnader med 75 % till år 2030 (35 % till 2022).


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.094