23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Stort parkeringshus i historiska omgivningar

Norrköping präglas av industriella tegelbyggnader med anor ända från 1800-talet, och 2018 fick de sällskap av ytterligare en – Vårdtornet. Målet var att skapa en stor, modern och högeffektiv parkeringsplats.

Utopia Arkitekter hade ett svårt problem att lösa. Uppgiften var att bygga ett stort och modernt parkeringsgarage i centrala Norrköping. Men hur integrerar man ett stort parkeringshus i historiska omgivningar? Svaret: med fasadtegel från Wienerberger. 

Målet var att skapa en stor, modern och högeffektiv parkeringsplats. Då omgivningarna dominerades av några av Sveriges vackraste industriella tegelbyggnader, var det inte den enklaste nöten att knäcka. Men det var just den utmaningen som gjorde att Utopia Arkitekter tog sig an uppgiften.

Fasadtegel som matchar miljön
Först och främst listade arkitekterna ett par faktorer som skulle göra projektet möjligt utan att störa den homogena stilen i området. En av de första och mest uppenbara besluten som togs var att välja rött fasadtegel som huvudmaterial för fasaderna. Men på grund av parkeringshusets storlek och volym behövde man variera både form och materialval.

- Vi var tvungna att designa en annorlunda formad byggnad som skulle stå på en drastiskt sluttande plats med olika förutsättningar åt alla håll. Nyckellösningen var att bryta ner fasaden i mindre delar, var och en designad med en annan blandning av material eller utförd med en varierande stil och en känsla för detaljer som vanligtvis inte ses på moderna parkeringar. Den gemensamma nämnaren för de olika lösningarna är en tydlig hänvisning till stilen på de närliggande byggnaderna, beskriver arkitekten Mattias Litström i tidningen Architectum.

Detaljer i tegelfasaden
Eftersom brandbestämmelserna krävde en hög grad av strukturell ventilation i hela parkeringshuset valde man att ha unikt smala tegelpelare som ramade in de smala öppningarna på ena sidan byggnaden och varierande fyrkantiga öppningar på andra sidan.

Resultatet blev en dynamisk mix av slätt murverk och glaserat fasadtegel och en byggnad som både uppfyller säkerhetskraven och gömmer bilarna på insidan på ett elegant sätt. Filip Davidsson, försäljningschef på Wienerberger, berättar:

- Det är just detaljerna i tegelfasaden och hur dessa gör att huset smälter in i de historiskt betydelsefulla omgivningarna som gör Vårdtornet till en värdig vinnare av Årets Fasad. Även om det är en modern och omfattande byggnad så känns det samtidigt som ett elegant tillägg till området. Dessutom uppskattar både jag och juryn för Årets Fasad modet och innovationen i hur man har arbetat med murverket, vilket har ställt stora krav på både precision och hantverkskunnande.

En fasad som lyfter området
Kombinationen av olika tegeltyper och mönster lyfter fram byggnaden, och i sin tur även området runtomkring. De glaserade fasaderna hjälper till att fånga och reflektera ljus, och skapar en kraftfull yta som särskiljer fasaden. Samtidigt smälter byggnaden in, tack vare det klassiskt röda fasadteglet.

Som byggmaterial är fasadtegel ingen nyhet. Människor har byggt med tegelstenar i tusentals år och det är ett material känt för sin lättskötthet och tålighet. Men genom att leka med mönster, form och färg kan man bygga en estetiskt tilltalande byggnad som passar in i omgivningarna. Dessutom, tack vare tekniker som glasering, kan man matcha just det arkitektoniska uttryck man är ute efter.

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.079