23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fasaderna på Kv. Äpplet skapar mönster och kontraster

| Medlemsnyhet | Företag Wienerberger A/S

I utkanten av Laholm hittar du Kv. Äpplet, två flerbostadshus med 35 hyresrätter samt gym och verksamhetslokaler på nedanvåningen. Byggnaden ägs av Wulkers Fastigheter och ARKKAS Arkitekter är arkitektkontoret som har ritat projektet.

Om du tar en promenad i Laholm kommer du snart att märka hur varmt tegeltraditionen ligger om stadens hjärta. Tegelbyggnader har byggts vägg i vägg under olika tidsåldrar och nu har de fått sällskap av ytterligare en – i form av Kvarteret Äpplet. Hit har Wienerberger levererat ett klassiskt rött fasadtegel, som tillsammans med en variation av fogkulörer och förbandstyper har skapat mönstrade fasader som passar Laholms karaktär till fullo.

Klassiskt fasadtegel – modern byggnad
Men även om tanken var att smälta in bland stadens gamla tegelbyggnader, ville ARKKAS Arkitekter fortfarande sätta sin egen prägel på området. Därför valde man att kombinera det klassiska fasadteglet EW0309 Djup Röd med förbandstyper och fogkulörer i olika slag. På så sätt kunde de leka med fasaderna, utan att behöva byta tegelsten. Josefine Kastberg, ansvarig arkitekt på ARKKAS Arkitekter, berättar:

- Vi inspirerades av Laholm. Det är en tegelstad och det finns många speciella murverk inne i Laholm. Både från sent 1900-tal, och även från medeltiden. Det är helt enkelt en stad med lång tradition av att bygga med tegel, och särskilt det traditionella röda fasadteglet känns väldigt karaktäristiskt för Laholm. Den traditionen ville vi ta del av, men i en modernare tappning.

Hon fortsätter:

- Vi valde därför att leka med fogkulörer och förbandstyper istället för att byta fasadtegel. Vi valde ett klassiskt rött fasadtegel från Wienerberger till hela byggnaden. Det murades sedan med vilt förband, stående stapelförband, liggande stapelförband och 2-skifts munkförband. Dessutom varierade vi mellan vita, antracitgrå, tegelrosa och vanliga gråa fogar. På så sätt kunde vi bygga en modern och lekfull byggnad med klassiska material.

Fasadtegel: Hållbart och åldras med värdighet
Men det var inte bara det estetiska som lockade när det kom till valet av fasadtegel. Fastighetsägarna hade även ett önskemål om ett hyreshus som var enkelt att förvalta och skulle åldras vackert. Josefine Kastberg berättar:

- Wulkers ville att vi skulle bygga ett hus som håller länge och åldras bra. Därför letade vi efter material som var lättskötta, så att de även klarar framtidens krav. Fasadtegel kändes som ett mycket passande val. Vi var sedan på jakt efter en specifik röd kulör och vi hade flera prover, men landade till slut i den här tegelstenen från Wienerberger.

Gymkedjan Nordic Wellness öppnade sina dörrar på bottenvåningen den 1 september 2021 och successivt därefter började resterande hyresgäster flytta in. Josefine Kastberg avslutar:

- Det har varit ett mycket roligt och inspirerande projekt, där vi verkligen fick använda vår kreativitet för att skapa en livlig fasad med bara en tegelkulör. Vi är jättenöjda med resultatet och hur det röda fasadteglet kom till rätta, och det tror jag även är fallet för de nyinflyttade.

Läs mer her

Medlemsnyhet

Företag
Wienerberger A/S

Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Sverige
Wienerberger A/S

Bilder och video

Fasadtegel Wienerberger hållbarhetFasadtegel Wienerberger hållbarhetFasadtegel Wienerberger hållbarhet

Sänd till en kollega

0.078