23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Mönstermurverk ger liv åt tegelfasaderna i Kvarteret Sluring

Wienerberger har varit med och levererat fasadtegel till bland annat kvarteret Sluring, där genuin småstadsidyll möter storstad, och där mönstermurverk är med och ger karaktär åt det eleganta bostadshuset.

På det gamla industriområdet på Limhamn hittar du idag allt annat än kala industrihallar. Idag har platsen omvandlats till ett livligt bostadsområde, tack vare byggnationen av bland annat Kv. Sluring som ritades av White Arkitekter och byggdes av NCC, på uppdrag av MKB. Kvarteret bildar en ny stadsfront mot gamla Limhamn och erbjuder både en närhet till Limhamns idylliska stadskärna samt goda kommunikationsmöjligheter till Malmö centrum.

Till fasaderna som vetter ut mot gatan har Wienerberger levererat fasadteglet EW0105 Ingefär. För att ge karaktär åt byggnaden valde man ut tegelstenar som var brända på tre olika sätt, istället för att skifta mellan tegelkulörer. Dessutom har man skapat ett vackert mönstermurverk genom att låta vissa tegelstenar skjuta ut ur fasaden.

Fasadtegel i vacker kontrast
För att få en tydlig gestaltning valde man att arbeta med två olika fasadmaterial. Den robusta tegelfasaden möter den omgivande staden, medan kvarterets och inre kärna bryts av med en lättare skivfasad. På så sätt skapas kontraster mellan materialen.

Man har dessutom valt att arbeta med detaljer i brännmönster och förbandstyper, vilket kan vara A och O för att fasaderna ska komma till liv. Filip Davidsson, försäljningschef hos Wienerberger Sverige, berättar:

- Det finns oändligt många möjligheter för att skapa roliga fasader när man jobbar med fasadtegel. Genom att jobba med kulörer, eller med brännmönster och förbandstyper som man gjort vid Kv. Sluring, så kan man skapa rik variation i fasaden och vackra mönster i murverket. Det gör att du kan lätta upp en annars väldigt tung och robust fasad och istället få chansen att leka med ljus och skuggor.

Högkvalitativt fasadtegel för högkvalitativ arkitektur
Kv. Sluring är ett bostadshus på mellan fyra och sex våningar högt, där det fria läget ger kvarterets boende möjlighet till en vacker utsikt mot både Malmö och Öresundsbron. Området, som kallas Limhamns Läge, binder samman den gamla fiskebyn med havet och ger plats åt bostäder, parker, skolor och affärsverksamheter.

Vid Kv. Sluring har man valt att arbeta med stabila, vackra och högkvalitativa material, både invändigt och utvändigt – och ett exempel är valet av fasadtegel. EW0105 Ingefär är ett gult slaget tegel med ett mycket elegant färgspel från vitt, över till grönt och till grått. Tegelstenen är av hög kvalitet och har ett ljust och fräscht uttryck som enkelt kan passa dagens moderna fasader.

Men det är mönstermurverket som gör att Kv. Sluring sticker ut. Filip Davidsson förklarar:

- Mönstermurverk som det vi ser på Limhamn ger bygget både bett och karaktär, och bidrar till att särskilja byggnaden från andra tegelbyggnader i närheten. Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. När man leker med hål i murverket uppstår ett myller av luftspalter, där murverket skiftar med solen och ljuset. När mörkret sedan faller och byggnaden lyses upp av ljuset från lägenheterna förändras det istället till ett lysande mönster.

Han avslutar:

- På Wienerberger hjälper vi mer än gärna till med att hitta rätt fasadtegel, rätt tegelkulör och rätt detaljer för att skapa just den fasaden som önskas. Dessutom kan man se våra lösningar med egna ögon på våra showrooms i Malmö, Göteborg och Stockholm. Och för all del kan man ju även ta en tur förbi Limhamn och Kv. Sluring.

Wienerberger A/S
Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5565951729

Kontaktperson

LH
Line Helmark
Marketing Director
line.helmark@wienerberger.com

Sänd till en kollega

0.078