23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Fasadtegel hjälper Kvarter Poolen att sticka ut ur mängden

| Medlemsnyhet | Företag Wienerberger A/S

Kvarter Poolen är ett av Stockholms nya landmärken, som tack vare sin unika konstruktion har kunnat kombinera kontorshus med nytt badhus för Solnaborna.

Kvarter Poolen är ett projekt som vuxit fram tack vare samarbetet mellan Fabege, Solna Stad, Strategisk Arkitektur och AIX Arkitekter. Projektet omfattar nyproduktionen av ett kontorshus på totalt 35 000 kvadratmeter i tio våningar samt anläggningen av en helt ny kommunal simhall, och är ett bra exempel på hur man på bästa sätt kan kombinera offentlig service med kommersiell utveckling. För att möta miljökrav och skapa det rätta estetiska uttrycket har byggnaden klätts med fasadtegel från Wienerberger – med både traditionell och glaserad yta.

Tegelbyggnad som syns på långa vägar
Solnaborna har länge längtat efter en ny simhall. Men på grund av höga byggkostnader var det inte realistiskt att bygga ett fristående kommunalt badhus på området. Därför krävdes en mer innovativ och nytänkande lösning, vilket resulterade i just Kvarter Poolen – kontorshus och badhus i ett.

Kvarter Poolen har byggts för att bli stadens nya landmärke med fokus på ljusinsläpp, miljö och öppna ytor. Ett stort atrium släpper in dagsljus och den imponerande takhöjden är genomgående i hela fastigheten. Allt har sedan ramats in med fasadtegel från Wienerberger, där den största delen av huset har klätts med traditionellt danskt fasadtegel medan bottenvåningarna och fasaden under fönstren har klätts med glaserat fasadtegel – som ett extra vackert inslag. Lennart Henneberg, distriktsansvarig säljare hos Wienerberger, berättar:

- Vi har levererat allt fasadtegel till Kvarter Poolen. Bottenvåningarna är 100 procent glaserade i en vit ton, men ju längre upp på fasaden man kommer – desto mindre glasering blir det. Det börjar alltså med 100 procent glasering, sen blir det mindre och mindre och övergår till slut till vanligt fasadtegel längst upp. Och det blir mycket fint rent estetiskt.

Stick ut från mängden med glaserat fasadtegel
Glaserat fasadtegel spelar en större och större roll i nya projekt och renoveringar i Sverige. Glaseringen hjälper till att fånga och reflektera ljus, och skapar en kraftfull yta. Texturer, glansighet, färger – möjligheterna är oändliga. Lennart Henneberg förklarar:

- Glaserat fasadtegel har använts länge för att få fasader att sticka ut. Det kan användas som effektfulla detaljer i en tegelfasad och ger ofta en mer exklusiv känsla. Det är även väldigt populärt att använda en transparent glasyr för att framhäva tegelstenen ännu mer. Men fasaden ska också passa till husets arkitektoniska uttryck och därför erbjuder vi bland annat glaserat fasadtegel i alla standardkulörer enligt NCS- eller RAL-skalan.

Vid Kvarter Poolen har bottenvåningarna glaserats med en glasyr i vit ton, medan man till fasaden under varje fönster har levererat glaserat tegel i brunt. Det är bland annat det nederländska företaget Panningen som stått för glaseringen; vilka även är en del av Wienerberger. Lennart Henneberg fortsätter:

- Panningen är en av världens bästa glasyrfabriker, med otroligt tekniskt kunnig personal. I projektet Kvarter Poolen har de stått för glaseringen av fönsterbänkarna och resultatet har blivit fantastiskt. Det är helt klart en fördel för våra kunder att vi kan erbjuda detta in-house.

Miljöklassas enligt BREEAM Excellent
Det är dock inte bara det estetiska som man har haft i åtanke på Kvarter Poolen. Byggnaden har nämligen projekterats för att uppfylla kraven för BREEAM i nivån Excellent. BREEAM är det mest använda certifieringssystemet i Europa och har som mål att främja miljövänlig och hållbar byggnation utifrån kategorier som bland annat materialval, energianvändning, inomhusklimat, byggprocesser och påverkan på närmiljön. Fabege har dessutom planerat att installera både solceller och grönytor på byggnadens tak.

Wienerbergers produkter bidrar positivt till olika certifieringssystem, då tegel är ett långtidshållbart material gjort av naturmaterial såsom lera, sand och vatten. Dessutom släpper materialen i ett tegelhus inte ut allergiframkallande ämnen, och är därför bra för såväl miljön som personernas välbefinnande. 

 

Medlemsnyhet

Företag
Wienerberger A/S

Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Sverige
Wienerberger A/S

Sänd till en kollega

0.047