23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vi tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion

| Medlemsnyhet | Företag Wienerberger A/S

Wienerberger har just ingått avtal med Nature Energy om att 50% av energin till den danska tegelproduktionen från 2022 ska komma från biogas, som är en fossilfri och CO2-neutral energikälla.

I 2022  kommer vi som Europas största tegeltillverkare att minska CO2-avtrycket från våra danska tegelverk med hela 35%. Wienerberger har nämligen ingått ett 5-årigt avtal med Danmarks största biogasproducent Nature Energy om att biogas från 2022 ska utgöra hälften av den energi vi använder i tegeltillverkningen.

- Vi vill ta ansvar för den gröna omställningen, och med det nya avtalet tar vi ett jättesteg framåt mot vårt mål om CO2-neutral produktion år 2050. Avtalet betyder att man även i framtiden kommer att kunna bygga med tegel. Fasadtegel, som är arkitekternas föredragna byggmaterial för fasader, blir nu också en av de grönaste produkterna på marknaden, uttalar Henrik Dietrichsen, som är Regional Managing Director Nordics hos Wienerberger.

- Nature Energy är otroligt stolta över att vår biogas bidrar till att göra den danska tegelproduktionen mycket mer klimatvänlig. Detta partnerskap visar hur biogas kan göra en viktig skillnad för industrin och de danska tillverkarna, som föredrar klimatvänlig energi framför olja och kol, men som inte kan använda grön el, säger Ole Hvelplund, VD hos Nature Energy.

Cirkulär grön ekonomi med fossilfri och CO2-neutral energi

Den biogas som i framtiden ska driva produktionen på våra tegelverk framställs bland annat i biogasanläggningen Nature Energy Glansager i danska staden Sønderborg. Här använder Nature Energy biologiskt avfall från livsmedelsindustrin och andra industrier, samt restprodukter från lantbruket, för att producera CO2-neutral biogas, som därefter skickas ut i gasnätet.

- Vi tar in samhällets biologiska avfall och omvandlar det till klimatvänlig biogas, som kan lagras i gasnätet. När det biologiska avfallet är avgasat skickas det tillbaka till markerna som grön gödning. Det är cirkulär ekonomi när den är som bäst. Vi gör det hela i stor skala, så vi kan säkra en så stor biogasproduktion som möjligt, säger Ole Hvelplund.
Samtidigt utgör det finmaskiga gasnätet i Danmark en enorm fördel för företag som vill ställa om produktionen med fokus på CO2-reduktion, understryker Henrik Dietrichsen:

- I Danmark har vi en helt unik infrastruktur, som betyder att vi till skillnad från i stort sett alla andra länder inte behöver bygga upp egna biogasanläggningar ute på företagen. Vi kan därför börja med detsamma, och vi har valt att starta stort genom att ersätta 50% av naturgasförbrukningen med biogas. Och detta trots att efterfrågan på grönt fasadtegel först nu så smått har börjat visa sig, och därmed ännu inte helt matchar de väsentliga merkostnaderna för biogasen.

Flera initiativ ska säkerställa CO2-neutral produktion

Redan i dag framställer Wienerberger fasadtegel med markant lägre CO2-avtryck än traditionellt fasadtegel, genom att vi för ett år sedan lanserade LESS : ett fasadtegel med 10% mindre material, men med precis samma byggtekniska egenskaper som vanligt tegel.

Allt LESS-fasadtegel tillverkas i dag med biogas. Vi har just utarbetat en EPD (miljövarudeklaration) som dokumenterar ett CO2-avtryck som är upp till 60-80% lägre än för traditionellt fasadtegel.

- Vi satsar brett på en lång rad initiativ inom både produktutveckling, inköp, energiförbrukning, optimering av tillverkningen och logistik för att säkerställa en ambitiös grön omställning tvärs över koncernen. I Danmark är biogas ett fokusområde, i Belgien gör vi försök med elugnar och i Österrike satsar vi på värmepumpssystem. Vi har tagit ett mycket stort steg med avtalet om 50% biogas redan från nästa år, men vi slutar inte förrän vi är ända framme i mål, avslutar Henrik Dietrichsen.

Medlemsnyhet

Företag
Wienerberger A/S

Arlövsvägen 12
211 24 Malmö
Sverige
Wienerberger A/S

Sänd till en kollega

0.078