23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Vad bör jag tänka på vid bekämpning av parkslide?

Parkslide är ett mycket envist ogräs som är svårt att bekämpa, och dokumentation visar att parksliderötter kan påträffas på hela fyra meters djup. På BG Byggros arbetar man med att både bekämpa och informera om farorna med invasiva växtarter.

Parkslide. En otroligt stark och kraftfull växt som dagligen skapar problem för trädgårdsmästare, husägare och fastighetsskötare runt om i Sverige. Nyligen släppte Naturverket stödmaterial som de tagit fram tillsammans med Centrum för Biologisk Mångfald, vilket riktar sig mot de personer som arbetar med, eller är ansvariga för, arbetet mot invasiva växtarter.

För ett invasivt ogräs som parkslide är i sin enkelhet vackert, med ljusgröna blad och röd stam. Men dess rötter är starka och kan förstöra både byggnader, avlopp och flora. Därför är det viktigt att bekämpa parkslide på rätt sätt, något som bland annat BG Byggros har långvarig erfarenhet av.

Allt som krävs är 0,7 gram

Att hantera parksliden är kritiskt när det kommer till bekämpning. Detta då det endast krävs att man tappar 0,7 gram av en rot för att den ska kunna etablera sig på stället där den tappats. Om parkslide får växa obehindrat kan dränering och byggnader påverkas negativt och skapa problem för bland annat fastighetsägare, byggherrar och trädgårdsmästare.

Därför är det A och O att man hanterar jordmassan kring det kontaminerade området med stor försiktighet. Dessutom är det viktigt att skölja av maskiner och redskap innan de lämnar platsen.

Plantex® Platinium ogräsduk – ett effektivt sätt att bekämpa parkslide

Det är dokumenterat att parksliderötter kan befinna sig väldigt djupt, vilket betyder fyra meters djup eller mer och rotskotten kan sprida sig cirka sju meter i sidled. Detta innebär att det blir ekonomiskt ohållbart att gräva ur all kontaminerad jordmassa och sedan transportera den till förbränning. Torbjörn Bloom, försäljningschef hos BG Byggros, berättar:

- Parkslide är otroligt envist och svårt att bekämpa, och det är sällan som traditionella bekämpningsmetoder fungerar. Detta är mycket på grund av dess rötter som har ett exceptionellt energiinnehåll. Det räcker nämligen inte bara att dra upp dem ur marken, då rotsystemet sätter igång en flyktprocess med mål att sprida sig snabbt vid yttre påverkan. Vi på Byggros arbetar med en metod som hindrar parksliden från att komma upp ur jorden. Detta sker med en ogräsduk, Plantex® Platinium, som är stark nog att stoppa genomträngning av parksliden men som samtidigt förblir permeabel för luft, vatten och näring i jorden.

Han fortsätter:

- Den enklaste och säkraste metoden är att kapa ner befintlig parkslide så kort som möjligt och sedan lägga duken över och fylla på med nya massor. Man ska lägga minst 20 cm ny jord, grus eller sand ovanpå duken, annars kommer parksliden att lyfta duken. Fungerar det inte att addera dessa 20 cm ovanpå marknivå återstår att gräva ur motsvarande jordmassor och kontakta sin återvinningscentral för råd om hanteringen av de kontaminerade massorna. Tänk dessutom på att använda sopsäckar som försluts vid transporten.

Byggros 4 tips för att bekämpa parkslide

Naturvårdsverket har, tillsammans med Centrum för Biologisk Mångfald, tagit fram stödmaterial till de personer som arbetar med, eller är ansvariga för, arbetet mot invasiva växtarter. Här kan man hitta mer information om de olika arterna, hur man bekämpar dem och vad man ska tänka på.

De beskriver sitt stödmaterial så här:

”Det här materialet är tänkt att underlätta din kommuns arbete mot landbaserade invasiva växtarter. Materialet innehåller information om regler och arbetsområden, artinformation, checklistor, tips, fotografier och inblickar i hur andra arbetar."

Dessutom har BG Byggros listat upp några enkla riktlinjer att förhålla sig till när man bekämpar parkslide:

1. Enligt Länsstyrelsen måste parkslide grävas upp med rötterna för att inte återetablera sig på platsen. Eftersom parkslide kan befinna sig på fyra meters djup måste du gräva djupt för att undvika att det sprids med underjordiska jordskott.

2. Den enklaste och säkraste metoden för att bekämpa parkslide är att kapa ner de befintliga plantorna så kort som möjligt och sedan lägga duken över och fylla på med nya jordmassor. Du bör lägga minst 20 cm ny jord, grus eller sand ovanpå duken, annars kommer parksliden att lyfta duken. Om det inte fungerar att addera dessa 20 cm ovan marknivå behöver du gräva ur motsvarande jordmassor och kontakta din återvinningscentral för råd om hanteringen av de kontaminerade massorna.

3. Parkslide ska hanteras som farligt avfall. Därför får du aldrig lägga växtdelar från parkslide i facket för trädgårdsavfall. Tänk dessutom på att använda sopsäckar som försluts vid transporten.

4. Plantex® Platinium ogräsduk har en dokumenterad effekt mot både parkslide och andra invasiva ogräsarter och har dessutom har en garanti på hela 35 år när den installeras med täckmaterial ovanpå. Var noggrann med på skarvarna då parksliden har en tendens att hitta minsta lilla öppning. Det mest optimala är att svetsa ihop skarvarna men det går också att tejpa dem med en specialtillverkad tejp. Båda metoder finns att tillgå hos BG Byggros.

Kontakta BG Byggros

Behöver du hjälp med att bekämpa ett invasivt ogräs? Kontakta då BG Byggros för mer information och rådgivning. Du hittar kontaktuppgifterna här.

Du kan även läsa mer om Plantex® Platinium ogräsduk här. 

BG Byggros AB
Levins väg 4
291 73 Önnestad
Kristianstads kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564828563

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.032