23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Internationella Alzheimerdagen 2021 - designa med omtanke

Idag, den 21 september, är det den Internationella Alzheimerdagen - en dag för att uppmärksamma och utmana problematiken som existerar runt demens. Men hur håller man demens i åtanke när man designar vårdmiljöer? Här följer några tips.

I Sverige insjuknar över 20 000 personer i demens varje år och därför är det nu viktigare än någonsin att designa vårdmiljöer som både uppfyller funktionella krav och skapar ett hemtrevligt och tilltalande utseende. Detta betonar Altro, som tillverkar stegsäkra golv och arbetar nära arkitekter över hela världen när det kommer till design av vårdmiljöer.

Demenssjukdomar ökar ständigt i Sverige och enligt en rapport framtagen av Socialstyrelsen kommer antalet demenssjuka i Sverige nästan att fördubblas fram till år 2050. Det är skrämmande siffror och därför är det desto viktigare att skapa tryggare miljöer för de som drabbas. Ingen vill bo i en klinisk sjukhusmiljö och det är nu allmänt känt att det inte går att överdriva hur betydelsefullt det är för ens välmående att känna sig hemma. Därför är det också viktigt att förstå de designprinciper som arkitekter bör följa om man önskar att skapa miljöer som ger en hemtrevlig känsla.

Fler resurser för en förfinad demensvård

I maj 2019 gick regeringen ut och slog ett slag för ökad kunskap om demens. En av satsningarna var att ge extra resurser till Svenskt Demenscentrum, Sveriges nationella kompetenscentrum för demenssjukdomar. Detta för att utveckla och förbättra vård- och omsorgen för personer med demens, vilket kan göras genom att bland annat tänka in hemkänsla och färgval när man designar för vården.

När man tittar på användningen av färger i vårdboenden är det uppenbart att det under de senaste åren blivit allt vanligare att tänka ”hem utanför hemmet” in i designprocessen. Genom att hålla dig borta från kallare färger när du designar och istället använda varmare nyanser, undviker du medvetet associationer med kliniska miljöer.
Altro tillverkar stegsäkra golv och samarbetar tätt med arkitekter över hela världen när det kommer till design av vårdmiljöer. Michael Persson, som är nordisk försäljningschef, berättar:

- Även om några av de boende har hälsoproblem eller andra speciella behov, är det livskvaliteten och möjligheten att leva så självständigt som möjligt som vi fokuserar på i allra högsta grad. Det betyder till exempel att även om rätt val av stegsäkra golv kan minska risken för att halka eller ramla till en på miljonen under hela golvets livslängd, så är golvets utseende också av största vikt för att golvet ska ge det värde som det ska.

Från färger till kontraster

För att stärka de boendes självständighet, minska stress och hjälpa dem som lider av demens eller nedsatt syn, är det viktigt att skapa goda möjligheter att hitta en väg via inredningen. Olika färger kan användas för att stimulera orientering, hjälpa minnet på traven eller skapa ett förhållande till platsen. Dessutom kan åldersrelaterade synskador också innebära att fel belysning eller felaktiga golvlösningar kan bli en verklig fara. Därför rekommenderar Altro att arkitekter, förutom att välja rätt färger till golven, även ser över valet av belysning, installerar stötdämpare och gör andra säkerhetsåtgärder som tillsammans med bra rengöring och ordning bidrar till att minimera riskerna.

Ett exempel på en sådan säkerhetsåtgärd är användandet av kontraster. Allt för diskreta skillnader mellan golv, väggar, trappor och dörrkarmar kan skapa förvirring eller förorsaka fallolyckor för personer med synskador. Michael Persson förklarar att det tekniskt sätt måste vara minst 30 poängs skillnad i ljusreflektionsvärdet mellan golv och vägg för att det ska fungera:

- Det handlar faktiskt inte så mycket om färgval utan mer om ljusets reflektion i golvytan. Det är den viktigaste faktorn när det gäller huruvida en person kan identifiera olika ytor.

Detta säger Michael Persson. Han avslutar:

- Det verkliga testet när du vill säkerställa kontrast eller enhetlighet i inredningen är därför att titta på ytorna i gråskala. Här kan man till exempel se att även de nyanser som ser helt annorlunda ut i ett ljus – kan vara helt lika i ett annat.

Altros designguide till bättre vårdmiljöer:

  • Använd kompletterande golv- och vägglösningar för att skapa en lugn, välkomnande och hemtrevlig atmosfär.
  • Använd matta, glitterfria golv för att undvika att skapa ett intryck av fara och risker som inte finns där.
  • Var noga med att se på nyanser bredvid varandra i gråskala så att du är säker på att det faktiskt finns kontrast.
  • I områden med hög eller mycket hög halkrisk bör du välja ett golv med pendeltestvärde (PTV) ≥36, vilket minskar halkrisken till en på miljonen under hela golvets livslängd.
  • För att uppmuntra självständig rörelse kan du installera golv som liknar varandra i angränsande rum. Om du till exempel installerar ett vinylgolv i ett rum och ett mattgolv i rummet bredvid kan kontrasten få de boende att stanna upp och förhindra att de rör sig runt.
  • Till våtrum bör du välja icke-kliniska nyanser som bidrar till lugn.
  • Undvik felsteg på grund av reflektioner eller mönster i golv i gemensamma utrymmen. Det gör det lättare för boende med demens eller nedsatt syn att röra sig fritt.
  • Undvik belysning som förändrar utseendet på golvets ytor genom att till exempel få dem att se blöta ut.
  • Se till att väggar, dörrar, golv och tak har kontrasterande färger som tydligt markerar dem – om du inte vill gömma till exempel en ingång till ett kök eller tekniskt rum.
  • Du bör även uppmuntra till att skräddarsy och personifiera de boendes privata utrymmen, till exempel genom att använda olika färger på väggarna och dörrarna in till boenderummen för att göra det lättare att hitta.
  • Se till att ljusreflektionsvärdena (LRV) för väggar, golv och andra kritiska ytor skiljer sig från varandra med minst 30 poäng.
  • Överväg att använda färre färger i de områden där du vill skapa så lite förvirring som möjligt.
  • Kom ihåg att personalområdena ska vara lika mysiga och inbjudande som resten av äldreboendet så att du skapar goda förutsättningar för en bekväm och inspirerande arbetsmiljö.
  • Se till att installera lösningar som inte kan rivas, repas eller bitas för att skydda de boende – inklusive de som har ett utåtagerande beteende.
  • Överväg att använda akustiska golv som är bekväma att gå runt på i tysta zoner och hallar där du vill dämpa ljudet så mycket som möjligt.
  • Se till att de valda ytorna är estetiskt tilltalande och skapar den rätta atmosfären av ett ”hem utanför hemmet” – utan att äventyra personalens säkerhet, funktionalitet eller arbetsmiljö.

Om Altro – www.altro.se

Altro har varit i framkant för innovationer i över 100 år. Idag samarbetar vi nära arkitekter, slutkunder, ingenjörer, konstruktörer och entreprenörer runt om i hela världen. Tack vare vår erfarenhet och kompetens kan vi hjälpa dem att förvandla vardagliga utrymmen till miljöer som kan öka välbefinnandet hos alla som använder dem.

Genom att konsekvent omsätta kreativt tänkande till praktiska, verkliga lösningar med högsta krav på säkerhet och hållbarhet, har Altro blivit synonymt med kvalitet och ett företag som sätter människors behov i främsta rummet. Det är en människocentrerad syn på design med 2 000-talets krav i fokus.

Vår bakgrund gör att vi värdesätter djärvt, modigt och nytt, och vi utmanar ständigt det som är möjligt och söker nya sätt att inspirera kunder och möta deras utmaningar. Vårt fokus ligger både på vad människor i olika sektorer behöver ha ut av ett utrymme och på mer miljövänliga material.

Vi har kontor i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern och vi fortsätter hängivet att utveckla tidlösa lösningar. 

Designed for possibilities. Made for people.

Altro Nordic AB
Flintyxegatan 4
213 76 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE556189634001

Sänd till en kollega

0.047