23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Smittorisk ökar fokuset på inomhusklimat på nyöppnade skolor

| Medlemsnyhet | Företag Altro Nordic AB

Just när landets skolor började gå tillbaka till det normala, slogs böckerna igen och byttes ut mot alla möjliga sommarlovsaktiviteter. Men de som nu återvänt efter sommaren möts av lokaler varav de allra flesta lider av dåligt inomhusklimat.

Som ett steg i rätt riktning rekommenderar Altro att man bör ha golvet i åtanke när man gör insatser för att förbättra inomhusmiljön, och därför installera limfria golv som minimerar föroreningar, halverar installationstiden och gör det enkelt att säkra effektiv städning i vardagen.

Inomhusklimatet i de svenska skolorna har diskuterats i åratal, och med Coronavirusets intåg i klassrummen har utmaningarna verkligen satts på sin spets. Enligt en undersökning utförd av Skolvärlden behöver 7 av 10 kommuner i Sverige nya skollokaler. Dels på grund av kraftigt växande elevkullar, men dels för att många av dagens skolor är slitna och svåra att underhålla. Och för nästan ett år sedan insåg WHO att luftburen smitta med Coronavirus kan utgöra en risk, särskilt i inomhusmiljöer med dålig ventilation.

Vardagens utmaningar kommer tillbaka efter sommarlovet

- Det finns med andra ord en god anledning att ta problemet med inomhusklimatet på extra stort allvar. Eleverna har precis börjat komma tillbaka från sommarloven, och snart återvänder vardagen med trängsel i klassrummen och alla utmaningar för inomhusklimatet som det skapar. Det handlar inte bara om sämre välbefinnande, lärarnas arbetsmiljö och elevernas lärande, utan även om risken för lokala nedstängningar vid smitta.

Det säger den nordiska försäljningschefen Michael Persson från golvtillverkaren Altro. Härifrån är rekommendationen till kommunerna att ett bra inomhusklimat ska prioriteras, bland annat i samband med renoveringar av skolorna. Michael Persson fortsätter:

- Bättre ventilation och förbättrade rengöringsalternativ är några av de faktorer som spelar in. Men det handlar inte bara om luftkvalitet, eftersom buller också är en faktor som bör beaktas från början. Ju bättre ljudmiljö, desto mer gynnar det både lärande, välbefinnande och arbetsmiljö.

Från australiensiska covid-19-kliniker till danska förskolor

Altro har stor erfarenhet när det gäller lösningar för golv som bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat. Under det senaste året har företaget bland annat levererat sitt limfria golv Altro XpressLay™ till stora temporära Covid-19-kliniker i både Australien och Storbritannien. Här var städbara och hygieniska ytor som kunde komma till användning snabbt avgörande. Michael Persson säger:

- Fördelen med att använda limfria golv är först och främst att man helt undviker utsläpp till miljön på grund av lim som måste torka. Detta innebär att golv och lokaler kan tas i bruk direkt efter installationen. Dessutom tar själva installationen bara halva tiden jämfört med ett traditionellt limmat golv, och den färdiga golvytan är mycket lätt att städa.

Ett annat exempel är det limfria golvet Altro Cantata™, med 14 dB akustikdämpning, som valdes i danska kommunen Vejen när förskolan Andst Børne- och Skolecenter renoverades i april förra året. I samband med renoveringen sa kommunens byggnadsingenjör Anders Krogsgaard så här:

- För oss är det en enorm fördel att hela förskolan redan dagen efter kunde vara klar igen. Dessutom är ett vinylgolv lätt att rengöra, och även om de nya golven bara har legat på plats i några veckor har feedbacken varit mycket positiv. Bland annat upplever vi att ljudmiljön inomhus har förbättrats.

Titta efter certifiering på inomhusklimat när du väljer byggmaterial

I förbindelse med golvrenoveringar och installation av nya golv rekommenderar Altro att man väljer golv som är lätta att städa, även efter en lång period med hög belastning. Dessutom rekommenderas det att ställa krav på dokumentation på föroreningar och utsläpp av farliga ämnen. Michael Persson avslutar:

- Här kan man titta på en eller flera av de erkända internationella certifieringarna som finns på marknaden. Det handlar till exempel om den finska M1-klassificeringen, den franska Émissions dans I’Air Intérieur, Eurofins Indoor Air Comfort Certified Products-märkningen eller Floorscore.

Om Altro – www.altro.se

Altro har varit i framkant för innovationer i över 100 år. Idag samarbetar vi nära arkitekter, slutkunder, ingenjörer, konstruktörer och entreprenörer runt om i hela världen. Tack vare vår erfarenhet och kompetens kan vi hjälpa dem att förvandla vardagliga utrymmen till miljöer som kan öka välbefinnandet hos alla som använder dem.

Genom att konsekvent omsätta kreativt tänkande till praktiska, verkliga lösningar med högsta krav på säkerhet och hållbarhet, har Altro blivit synonymt med kvalitet och ett företag som sätter människors behov i främsta rummet. Det är en människocentrerad syn på design med 2 000-talets krav i fokus.

Vår bakgrund gör att vi värdesätter djärvt, modigt och nytt, och vi utmanar ständigt det som är möjligt och söker nya sätt att inspirera kunder och möta deras utmaningar. Vårt fokus ligger både på vad människor i olika sektorer behöver ha ut av ett utrymme och på mer miljövänliga material.

Vi har kontor i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern och vi fortsätter hängivet att utveckla tidlösa lösningar. 

Designed for possibilities. Made for people.

Medlemsnyhet

Företag
Altro Nordic AB

Flintyxegatan 4
213 76 Malmö
Sverige
Altro Nordic AB

Sänd till en kollega

0.094