23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kemisk analys av beläggningar

| Medlemsnyhet | Företag Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Det finns flera anledningar att analysera beläggningar på metalliska material, det kan röra sig om vatten- eller ångsidiga beläggningar på in- och utsida tuber eller kärl.

Catarina Wernlund, ansvarig för avdelningen Kemi på Safe Control Materialteknik AB:

-  Inom många industrier, bland annat inom Papper & Massa samt Energi, är det mycket viktigt att regelbundet inspektera och analysera beläggningarna på panntuberna för att planera inför driftstopp samt för att förhindra oönskade driftstopp och haverier. En beläggning kan variera mycket i tjocklek och utseende och bestå av exempelvis partiklar, flagor och fibrer. Ett uppdrag kan vara att undersöka hur en beläggning/missfärgning/damm eller, som vi kan säga i dagligt tal, ”smuts” har uppkommit och varifrån det har sitt ursprung. Vi kan analysera beläggningar på många olika detaljer och material, så som på förpackningar, kretskort och filter.

Svepelektronmikroskop (SEM
Vid analys av beläggningar ur, exempelvis, korrosionssynpunkt, är ett svepelektronmikroskop (SEM) ett viktigt hjälpmedel. Ingående grundämnen kan kvalitativt analyseras och med så kallad mapping kan fördelningen av specifika grundämnen dokumenteras. Svepelektronmikroskopet är utrustat med energidispersiv röntgenspektrometer (EDS/EDX), som ger möjlighet att kemiskt analysera sammansättningen, såväl kvalitativt som kvantitativt, på ytan av det område som undersöks, så kallad spot check.

I laboratoriet har vi även möjlighet att utföra olika förbränningar, viktbestämningar och andra fysikaliska analyser av beläggningar. Ett exempel är askhalt och DWD (Deposit Weight Density). Sodasmältor och askor analyseras våtkemiskt enligt angiven standard.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med analys av beläggningar?
Kontakta Catarina Wernlund på telefon 031-65 64 93.

 Fotot visar inspektion av panntuber.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Sverige
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Sänd till en kollega

0.078