23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Så kan rätt golv minska risken för fallolyckor bland äldre

Det är dessvärre ett känt faktum att fallolyckor är en av de mest vanliga skadorna bland äldre personer. Förutom det mänskliga lidandet kostar fallolyckor samhället över 11 miljarder kronor per år, och är ett stort samhällsproblem.

Men det finns flera möjligheter för att minska risken för fall och halkningar, och här kommer tre tips till hur du förebygger fallolyckor inom äldreomsorgen.

Visste du att över 100 000 personer över 65 år behövde vård på grund av fallolyckor 2019? Enligt Socialstyrelsen visar deras beräkningar att kostnaderna för fallolyckor når upp till 11,1 miljarder kronor per år och är en vanlig anledning till skador inom alla sektorer. Men allra vanligast är fallolyckor bland äldre.

Tester från golvtillverkaren Altro visar att man med rätt golv för rätt utrymme kan minska antalet halkolyckor från en på 20 till en på miljonen – siffror som talar sitt tydliga språk. Av den anledningen vill de nu ge några värdefulla tips och råd till projekterande och andra besluttagare med ansvar för inredningen av äldreboende och vårdhem.

Välj golv med rätt stegsäkerhet

Oavsett vilket behov riskbedömningen visar, är det viktigt att man väljer det golv som löser uppgiften – om det är ett specialgolv, stegsäkert golv eller slätt vinylgolv till miljöer för låg halkrisk.

Våtrum är ett av de mest vanliga utrymmena för fallolyckor, då de ofta utsätts för vatten och föroreningar såsom tvål och schampo. Altro har därför utvecklat det stegsäkra golvet Altro Aquarius™, som tack vare sina halksäkra egenskaper hjälper till att förhindra halkningar under hela golvets livstid. Genom att installera ett stegsäkert golv i våtutrymmen har man tagit ett aktivt steg för att förhindra att någon halkar när de kommer ut ur duschen, eller att en vårdgivare ramlar när de hjälper en vårdtagare.

Michael Persson, nordisk chef på Altro, säger:

- Vi vet att vårdhem är en riskzon för fallolyckor, särskilt inne i våtrum. Det gäller både för personal som jobbar, men framför allt de äldre som redan har en ökad risk för att ramla. Det är därför viktigt att välja ett golv som passar utrymmet, och som behåller stegsäkerheten genom hela livslängden. Man bör även försäkra sig om att få dokumentation från tillverkaren som styrker att stegsäkerheten bevaras även efter att golvet används och utsätts för slitage.

Maximera rörligheten med minimerade nivåskillnader

En upphöjd barriär är inte det enda sättet att förbinda två angränsande golvytor på. I många fall är det faktiskt ojämna golvytor och trösklar som ofta orsakar fallolyckor, och kan även förhindra fri rörlighet över golvet.

Genom att satsa på sömlösa övergångar, som bland annat kan uppnås med hjälp av värmesvetsning, gör du golven lättare att röra sig på – samtidigt som de skapar ett enhetligt utseende och minskar risken att falla.

Använd kontraster i ljusreflektion för att skapa tydlig identifikation

För att identifiera nivåskillnader kan man även använda sig av ljusreflektionsvärden (LRVer), och de funktionella och designmässiga skillnaderna man kan skapa med hjälp av dem. LRV mäter ljuskontrasten på en skala från 0 till 100 där 0 är mörkt och 100 är ljust. Michael Persson avslutar:

- När man designar ett vårdhem kan man exempelvis använda kontrasterande LRVer till att uppmärksamma personer på nivåskillnaderna i golvet. Men det ska göras på rätt sätt, och då ett golv med högt LRV hjälper till att sprida och fördela ljuset på ett effektivt sätt i rummet, bör man gå efter 30 poängs skillnad i LRV för golv, väggar och tak för att säkra bästa möjliga effekt.

Om Altro – www.altro.se

Altro har varit i framkant för innovationer i över 100 år. Idag samarbetar vi nära arkitekter, slutkunder, ingenjörer, konstruktörer och entreprenörer runt om i hela världen. Tack vare vår erfarenhet och kompetens kan vi hjälpa dem att förvandla vardagliga utrymmen till miljöer som kan öka välbefinnandet hos alla som använder dem.

Genom att konsekvent omsätta kreativt tänkande till praktiska, verkliga lösningar med högsta krav på säkerhet och hållbarhet, har Altro blivit synonymt med kvalitet och ett företag som sätter människors behov i främsta rummet. Det är en människocentrerad syn på design med 2 000-talets krav i fokus.

Vår bakgrund gör att vi värdesätter djärvt, modigt och nytt, och vi utmanar ständigt det som är möjligt och söker nya sätt att inspirera kunder och möta deras utmaningar. Vårt fokus ligger både på vad människor i olika sektorer behöver ha ut av ett utrymme och på mer miljövänliga material.

Vi har kontor i Europa, Nord- och Sydamerika, Asien och Mellanöstern och vi fortsätter hängivet att utveckla tidlösa lösningar. 

Designed for possibilities. Made for people.

Altro Nordic AB
Flintyxegatan 4
213 76 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE556189634001

Sänd till en kollega

0.062