23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Höghusrenoveringen där isoleringen fick spela huvudrollen

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Teglet sprack, fönstren var undermåliga och det upptäcktes brister i konstruktionen. De två höghusen i bostadsområdet Alphyddan behövde genomgå en renovering. Idag står de båda husen klara med ny fasad, nya fönster och energieffektiv isolering.

”Nu är det behaglig temperatur i lägenheterna och vi hör inte tåget som passerar förbi längre”, kommenterar Björn Sjölund, som bott i ett av husen sedan 1989.

Bostadsområdet Alphyddan är populärt. Så populärt att flera av hyresgästerna har bott kvar sedan huset byggdes på 1960-talet. Men för några år sedan upptäcktes brister. Teglet börja spricka och lägenheterna på översta våningen var ständigt kalla under vinterhalvåret. Energiräkningarna var höga och ljud från utsidan störde inomhusmiljön.

Björn Sjölund sitter med i Bostadsrättsföreningen.
”Vi bestämde oss för att genomföra en renovering och i samband med det även byta värmesystemet”, berättar Björn.

Bostadsrättsföreningens energiräkningar beräknas bli betydligt lägre och även om det är för tidigt att prata ekonomisk vinst, är förbättringarna tydliga.
”Vi har knappt haft på elementen överhuvudtaget sedan renoveringen”, säger Björn Sjölund.

Projektledare Thomas Nilsson hos huvudentreprenören Sehedtresson AB, berättar att isoleringen har spelat en huvudroll vid renoveringen. Fasaden på de båda byggnaderna har tilläggsisolerats med ROCKWOOL Skalmursskiva 120 mm.
”Vi ville ha in så mycket isolering som möjsligt för att få en god isolering mot värme, kyla och ljud”, förklarar Thomas. ”Tack vare den tjocka isoleringen kunde vi också ha minsta möjliga bredd på teglet”, fortsätter han.

De gamla fönstren byttes samtidigt ut mot 3-glas. Något som, tillsammans med isoleringen, har bidragit till en bättre inomhusmiljö för de boende.
”Ljudisoleringen är märkbart bättre. Nu hör vi inte tågen från Saltsjöbanan längre”, kommenterar Björn Sjölund.

Bostadsrättsföreningen ville dessutom ha ett oorganiskt material som kunde minska köldbryggorna runt fönstren
”Där bedömde vi att REDAir LINK var det bästa alternativet”, kommenterar Björn.

Ett val som även Thomas Nilsson är nöjd med. ”Vi uppskattade REDAir LINK, som var snabbt och effektivt att installera. Med tanke på att platsen för bygget var trång blev en effektiv installation väldigt viktigt”, säger han.

Magnus Kamstedt är KAM på ROCKWOOL. I början av 2021 besökte han det färdigställda projektet med värmekamera.”Jag blev imponerad över resultatet! Det är precis såhär det ska se ut”, säger Magnus och visar bilder där värmeläckage runt fönstren är i princip obefintligt.

”Alphyddan är ett lysande exempel på vilka vinster en renovering kan få för både miljö, ekonomi och livskvalitet för människorna som vistas i byggnaden”, avslutar Magnus.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Sänd till en kollega

0.062