23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Energieffektiviseringen där design är i fokus

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Renoveringar sker ofta med plånboken och miljön i fokus. Men ibland finns det även andra aspekter som är viktiga.

På Friskväderstorget i Göteborg ligger en byggnad där renoveringen inte enbart ska minska energiåtgången. Den ska även öka det estetiska uttrycket genom ett unikt grepp.
”Syftet är att bidra till en mer attraktiv byggnad som kan lyfta området”, säger Patrick Rybinski, Projektledare hos huvudentreprenören Idola.

Den åtta våningar höga byggnaden består av grå betong med partier av röd plåt. Fönstren är många och följer på rad efter rad. En gång i tiden blev byggnaden framröstad som ”stadens fulaste”. Men det var då. Nu genomgår byggnaden på Friskväderstorget i Göteborg en unik renovering.
”Fastighetsägaren Bostadsbolaget ville göra något extra för att skapa karaktär åt byggnaden i samband med att vi renoverar fasaden. Idén om att blanda de funktionella kraven med design blev en spännande utmaning, berättar Patrick Rybinski.

Patrick berättar vad som genomfördes.
”Först rev vi ner fasaden och ersatte den med fasadsystemet ROCKWOOL Redair Multi. Syftet är att minska energiåtgången och skapa ett behagligt inomhusklimat året om”, säger Patrick.

Efter det installerade Idola solpaneler på både tak och fasad för att få en mer effektiv och klimatsmart energiförsörjning. Solpanelerna på fasaden är täckta av ett specialgjort mönster för att skapa ett vackert inslag i stadsbilden. Projektet med designade solpaneler har genomförts som ett tätt samarbete mellan beställare, entreprenör, konstruktörer och arkitekter. Tillsammans har parterna hittat en lösning som kombinerar solpanelernas funktion med estetik.

Magnus Kamstedt är KAM på ROCKWOOL. Han berättar att Redair Multi passar bra ihop med just solpaneler.
”Systemet är enkelt och effektivt att montera. Utöver att alla komponenter i systemet är oorganiska och därmed obrännbara så fungerar stålläkten i systemet som en optimal infästnings- och bärprofil för solpanelsystemet”, kommenterar han.

Renoveringen på Friskväderstorget ska stå klar i juni 2021. Fastigheten uppfördes 1959-1960 under en tidsperiod när det snabbt behövdes fler bostäder utanför citykärnorna. Idag är många av dessa fastigheter i stort behov av renovering, både för att minska energiåtgången, sänka energikostnaderna och öka inomhuskomforten hos de boende.

”Vi hoppas att de boende, men även de som vistas i området kring Friskväderstorget, ska tycka att den nya fasaden blir ett lyft”, avslutar Patrick.

Foto: Bostadsbolaget


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Sänd till en kollega

0.079