23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Se EPD-kartan

| Medlemsnyhet | Företag Stålbyggnadsinstitutet

För att hjälpa inköpare har Stålbyggnadsinstitutet skapat en ”EPD-karta” där företag med miljövarudeklarationer går att hitta. Vi uppdaterar givetvis informationen när vi får kännedom om förändringar, kontakta SBI om ditt företag saknas.

Vi på Stålbyggnadsinstitutet får allt oftare frågor från stålbyggare, stålentreprenörer och smeder som behöver hjälp med att besvara frågor om EPD- och miljödata. Nu har vi skapat en karta som förenklar för inköpare och andra intresserade att hitta stålbyggnadsföretag som har publicerade miljövarudeklarationer, EPD.

För att komma till kartan klickar du här!
Saknas ditt företag, meddela SBI på epd@sbi.se så justerar vi, bifoga då länk till publicerad EPD för snabbare hantering.

Nya krav
Bakgrunden till det ökade intresset för EPD:er är givetvis att ökande krav från samhället driver på och sätter press på tillverkare. Till exempel väntas vi i Sverige få en ny lag från 1 januari 2022 som ger alla byggherrar ansvar att upprätta obligatoriska klimatdeklarationer som ska skickas in till Boverket. Flera stora byggentreprenörer kräver redan EPD:er vid upphandlingar.
Ett accepterat sätt att visa och kvantifiera den klimatpåverkan er tillverkning har är att upprätta EPD:er, för de huvudsakliga produktgrupper ni tillverkar.
Att ta fram EPD:er har hittills varit kostsamt och tidskrävande, 150–200 kkr per EPD är inte ovanligt.

EPD-generator
En EPD-generator är en programvara som automatiserar processen och reducerar kostnaderna avsevärt. Dessutom kan programmet användas för att ta fram EPD-data som kan användas vid anbud och liknande.
Stålbyggnadsinstitutet kan nu i samarbete med företaget Bionova erbjuda EPD-generatorn One Click LCA, se vidare på: https://www.sbi.se/epd-generator/

Mycket nytt
Vi förstår att hela området med miljökraven kan vara nytt med många nya begrepp att ta till sig. Men vår förhoppning är att så många företag som möjligt tar till sig informationen och börjar arbeta med frågorna. Det kommer vara viktigt för framtiden. Läs gärna mer i informationsmaterialen nedan.
– Kostnadsfri broschyr om EPD:er https://www.sbi.se/produkt/introduktion-till-miljovarudeklarationer-epd/
– Artikel i vår tidning om EPD:er https://www.stalbyggnad.se/hallbarhet/epd-i-fokus/
– Seminarium om EPD-generator https://youtu.be/7QmMJMadnfU?t=115


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Stålbyggnadsinstitutet

Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Sverige
Stålbyggnadsinstitutet

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.078