23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Större fokus på emballage kan minska miljöavtrycket

| Medlemsnyhet | Företag ITW Construction Products ApS

Byggmaterialens emballage är en förbisedd möjlighet att reducera det miljömässiga avtrycket från byggbranschen. NKT Fasteners har valt en 100 procent återvinningsbar och FSC-certifierad kartongtyp till sina skruvlådor.

Byggbranschen står för upp till 30 procent av Sveriges samlade avfallsmängd och genererar årligen cirka 10 miljoner ton avfall. Här utgör den förpackning som byggmaterialet levereras i en förbisedd cirkulär resurs.

Åtminstone om man frågar NKT Fasteners, som har valt att gå all-in på miljön och investera extra i att utveckla ett nytt emballagesystem för dess ikoniska blå skruvlådor. Det skärpta miljöfokuset har resulterat i nya skruvlådor som inte bara tillverkas i en 100-procentigt återvinningsbar och FSC-certifierad kartongtyp, utan är också gjorda av pappersmassa tillverkad av förstklassiga träfiber från svenskt skogsbruk, speciellt odlat för industrin.

Många förpackningar hamnar i förbränning

Anders Nissen är produktchef hos ITW Construction Products, som står bakom NKT Fasteners. Han berättar:

- Hållbarhet är byggbranschens viktigaste riktmärke, och tanken stannar inte vid själva materialen. Det finns stor potential i att använda emballagetyper som bidrar ytterligare för att minimera miljöavtrycket. Allt för många förpackningar körs idag direkt från byggarbetsplatsen till förbränning, för att de inte kan sorteras till återvinning. Och det är inte hållbart i längden.

Anders Nissen fortsätter:

- Samtidigt är vi glada över att ha hittat en global samarbetspartner i Schur som kan säkra en stabil leverans och som har den flexibilitet som krävs för att kunna agera på en internationell marknad.

Kan återvinnas till 100 procent

Just återvinningen av de nya NKT Fasteners-lådorna är en av de punkter där de skiljer sig från många andra pappersförpackningar i byggbranschen. Till exempel är det normalt att tillföra en beläggning eller folie på lådor till förbrukningsvaror såsom skruvar och bultar, så att de blir mer resistenta för fukt och väta på byggarbetsplatsen.

Priset betalas emellertid av miljön, då dessa tomma lådor inte kan sorteras som pappersavfall och därför går upp i rök som brännbart snarare än att återvinnas. Därför betonade ITW Construction Products från första början att hållbarheten hos de nya NKT Fasteners-lådorna måste säkerställas utan gröna kompromisser. Ole Vestergaard, Key Account Manager från Schur Park Denmark, berättar:

- Vi började med att titta på sex-sju olika sorters papper och landade efter flera tester på den FSC-certifierade kartongen, som lådorna nu tillverkas av. Den är formstabil, rivbeständig, och kan motstå både fukt och väta.

Han avslutar:

- Lådorna är konstruerade så att de nästan uteslutande byggs upp av vikningar och buktningar i kartongen, vilket ”låser” formen. Resultatet är ett bra, smart, starkt, säkert och miljöriktigt emballage.

 

Medlemsnyhet

Företag
ITW Construction Products ApS

Gl Banegårdsvej 25
5500 Middelfart
Danmark
ITW Construction Products ApS

Sänd till en kollega

0.062