23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Torr luft kan leda till statisk elektricitet i produktioner

| Medlemsnyhet | Företag Condair AB

Statisk elektricitet är ett särskilt problem för produktionsföretag där det medför ineffektivitet i produktionen och bland de anställda.

När statisk elektricitet uppstår leder det ofta till en minskning av produktiviteten bland de anställda. Det orsakar problem med produktens enhetlighet och det minskar kvaliteten på produkterna. Dessutom kan det få säkerhetsmässiga konsekvenser för anställda samt det orsakar skador på utrustning och maskiner.

Elektronikproduktioner är särskilt överkänsliga för statisk elektricitet men många andra industrier upplever också utmaningarna med statisk elektricitet. Till exempel i plasttillverkning skapar statisk elektricitet variationer och produktionsfel samt maskinstopp. Problemet med statisk elektricitet kan dock lösas genom att installera in luftfuktare och befukta produktionslokalernas luft.

Torr luft går hand i hand med statisk elektricitet

Statisk elektricitet skapar stötar och gnistor och det inträffar vanligtvis när två föremål skapar friktion. Laddningens styrka beror bland annat på luftfuktigheten. När luftfuktigheten blir låg och luften därmed blir torr är problemet med statisk elektricitet störst.

I många produktionsmiljöer är den relativa luftfuktigheten under en stor del av året under 40%, vilket är precis där friktionen kan skapa en statisk laddning. Samtidigt kommer vi under de kalla månaderna att finna att luften naturligt blir torrare eftersom luftfuktigheten sjunker under de kalla månaderna. Det gör bara utmaningen med statisk elektricitet mer angelägen.

Befuktning minskar risk för stötar och statisk elektricitet

Om luftfuktigheten hålls mellan 40-60% minskar risken för statisk elektricitet. Befuktning är därför ett utbrett och lämpligt sätt att undvika uppbyggnad av statisk elektricitet i bland annat produktionsmiljöer. Detta är till fördel för både anställda och produktion. Ett befuktningssystem är dock aldrig en standardlösning och det enskilda företagets specifika behov måste alltid beaktas.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Condair AB

Dåntorpsvägen 51
136 50 Jordbro
Sverige
Condair AB

Sänd till en kollega

0.062