23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Att vistas i byggdamm kan vara förenat med hälsorisker

Regelbunden inandning av byggdamm kan leda till sjukdomar i lungor och luftvägar, t ex silikos (stendammlunga), lungcancer och allergier. I många fall tar det flera år innan sjukdomen uppstår.

Exempel på byggdamm är kvarts- stendamm. Detta damm uppstår vid arbeten med material som innehåller kvarts, t ex betong, murbruk och sandsten. Kvarts- eller stendammet innehåller ytterst små partiklar som vid inandning fastnar i lungorna där det kapslas in i ärrvävnad och förorsakar sjukdomar, bland annat den obotliga sjukdomen silikos (stendammlunga).

För att undvika exponering av det farliga kvartsdammet kan man mäta dammnivåerna på arbetsplatsen med hjälp av luftpumpar.  Under fyra timmar sugs en kontrollerad mängd luft genom ett cellulosafilter. Filtret är förvägt och efter pumpningen vägs det igen, vilket resulterar i en dammvikt (dammhalt).  Genom röntgendiffraktometri (XRD) bestrålas provet för att identifiera kristallint kvarts. Ytterligare analys kan göras för att avgöra dammets innehåll.

Ring oss för att boka det antal pumpar ni behöver och hämta dem hos oss. Vid hämtning får ni instruktioner om hur pumpen ska hanteras.

Kontakta Sandra Johansson hos oss för mera information, tel 031-656488.

 Analys och provtagning av kvartsdamm

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om arbete med kvartsdamm 

Safe Control Materialteknik i Göteborg AB
Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5566047832

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047