23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hälsovinster för fastigheter med certifierat inomhusklimat

| Medlemsnyhet | Företag ebm-papst AB

Med RESET standard certifieras luften i din byggnad och utöver den rena luften ses energibesparingar, såväl som ökad produktivitet och andra hälsovinster, som resultat.

Inomhus-luftens kvalitet påverkar hälsan
En person andas in och ut upp till 15 000 liter luft varje dag och det är naturligtvis viktigt att kvaliteten på luften är så bra som möjligt.
En tydlig indikator på dålig luftkvalitet är koldioxidhalten.
Eftersom vi andas ut CO2 indikerar CO2-koncentrationen i ett rum hur ”förbrukad” luften är.

Ett CO2-innehåll på upp till 1,000 ppm anses vara ett acceptabelt medelvärde, medan ett innehåll på 1,400 ppm och uppåt anses som alltför låg luftkvalitet.
Människors produktivitet minskar med 19 procent när koldioxidinnehållet i luften ökar med 400 ppm, visar en studie från Harvard.

Kontroll av luftkvaliteten sker idag ofta genom att man ”går på känsla” vilket leder till att rum många gånger ventileras oftare än vad som är nödvändigt,
något som inte är särskilt energieffektivt.
För att analysera luftkvaliteten i en byggnad krävs det också väl definierade parametrar, insamling av data och teknik, som möjliggör exakta analyser.

RESET sätter standard för inomhusklimatet
RESET är en standard och ett index för att övervaka, kommunicera och certifiera luftkvalitet.
Sensorer placerade i ventilationskanalers in- och utlopp samt andra önskvärda platser i en byggnad mäter och registrerar bland annat:

- Temperatur,
- Luftfuktighet,
- CO2,
- Fint damm (PM2.5)
- TVOC-gaser.

För att säkerställa noggrannheten i de registrerade uppgifterna anger RESET strikta krav på sensorernas precision och typen av dataöverföring.
Med hjälp av energibesparande och RESET-certifierade EC-fläktar, som utvecklats av ebm-papst, så skapas en optimerad innemiljö med hög luftkvalitet.
I fläktarna finns en RESET-certifierad sensor, som levererar data om såväl energiförbrukning som luftkvalitetsparametrar.
Via länken nedan hittar du mer information om RESET-standarden.

Smarta hus på ett enklare sätt
Insamlade data från de RESET-certifierade sensorerna skickas vidare till ebm-papst molnbaserade system Building Connect, där de bearbetas och analyseras.
Algoritmer i molnplattformen lär sig från användarnas beteende, byggnadsegenskaper och miljöförhållanden.
Efter analys kan uppgifterna skickas till exempelvis energiansvarig, driftspersonal och/eller fastighetsförvaltare för optimering av byggnadens olika system.

ebm-papst Building Connect-system kan snabbt och enkelt installeras och integreras med en fastighets befintliga system för t.ex fastighetsautomation med enkel plug & play.
Efter att de rum och fastighetsytor som berörs har inspekterats bestäms var sensorerna ska placeras.
En grafisk presentation illustrerar vilka delar av fastigheten Building Connect täcker och hur systemet är uppbyggt.
När sedan sensorerna har installerats, är systemet klart att ta i drift.

Då beslut kan fattas på basis av exakta data, istället för grova uppskattningar och gissningar, skapas helt nya möjligheter att förbättra luftkvaliteten och
samtidigt anpassa ventilationen efter det faktiska behovet. Resultatet blir ren luft i kombination med betydande energibesparingar. 

 

Läs mer om våra lösningar HÄR

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
ebm-papst AB

Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Sverige
ebm-papst AB

Sänd till en kollega

0.062