23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Nya möjligheter när AxiEco-serien utökas

| Medlemsnyhet | Företag ebm-papst AB

Plug-& Play-lösning med högre verkningsgrad och minskat behov för avfrostning. I en djupgående artikel får du veta mer om möjligheterna med våra senaste axialfläktar AxiEco Protect och AxiEco Perform.

Axialfläktars främsta användningsområde har varit i applikationer där det krävs höga luftflöden med relativt lågt mottryck. Då man inom allt fler applikationer inom kyla, luftkonditionering och ventilation ser behov av högre mottryck är de traditionella axialfläktarna inte en optimal lösning.
Detta förändrades i början av 2020 när ebm-papst lanserade axialfläkten AxiEco Protect som utvecklats för att motsvara kraven i applikationer där det krävs högre mottryck. Med en optimerad luftprestandakurva täcker AxiEco Protect ett betydligt större flödesområde än konventionella axialfläktar.

AxiEco Protect har under 2020 kompletterats med modellen AxiEco Perform, med ett hölje av kompositmaterial, som har ännu högre verkningsgrad och tryckstabilitet.
Med dessa fläktar, som är enkla att installera tack vare ebm-papst koncept Plug & Play och även är extremt energieffektiva, blir det möjligt att i många applikationer dra nytta av axialfläktarnas högre luftflöde. AxiEco Protect och AxiEco Perform uppfyller med god marginal de framtida och strängare ErP-direktiven både i EC- och AC-utförande.

 Gemensamt för de nya axialfläktarna är att luftprestandakurvan är betydligt brantare jämfört med konventionella axialfläktar och att verkningsgraden förblir hög även när mottrycket stiger. En viktig fördel är också att de CE-märkta fläktarna är kompakta plug & play-lösningar som är enkla att integrera i befintliga applikationer.
Det betyder att tillverkare av exempelvis luftkonditionerings-aggregat inte behöver göra tekniska modifieringar, och det behöver inte heller göra egna ErP-bedömningar inför fläktvalet eftersom ebm-papst nya axialfläktar är kompletta fläktlösningar med galler och diffusor, som med god marginal motsvarar även de tuffare kraven i framtida ErP-direktiv.

Många av de axialfläktar som idag används Inom kylsektorn klarar inte av de strängare energikraven och det gäller speciellt om de är utrustade med AC-motorer. Det finns ytterligare nackdelar. Inom kylsektorn är exempelvis isbildning på värmeväxlare ett vanligt problem. I takt med ökande isbildning skiftar fläktens arbetspunkt uppåt på grund av det ökade mottrycket. Många axialfläktar, med sin karaktäristiskt plana kurva, når snabbt sina högsta gränser och det krävs då avfrostning eftersom mängden luft sugs igenom värmeväxlaren blir för liten. Flödesriktare i ebm-papst nya axialfläktar hjälper AxiEco att få en mycket brantare karaktäristikkurva vilket minskar behovet av avfrostning.

Läs artikeln i sin helhet inklusive illustrationer HÄR


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
ebm-papst AB

Äggelundavägen 2
175 62 Järfälla
Sverige
ebm-papst AB

Sänd till en kollega

1.063