23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Kontroll av stålets kemiska sammansättning

Safe Control fick nyligen sin ackreditering utökad med analys av kemisk sammansättning i stål. För att få fram ett metalliskt materials kemiska sammansättning används en optisk emissionsspektrometer (OES).

OES' en visar halten av ingående legeringsämnen,  exempelvis kol, kisel, krom och nickel. Resultatet används för att kontrollera att materialet motsvarar angivna krav i standarder eller certifikat som en grund för att göra en bedömning av svetsbarhet, eller för att ta reda på om materialet är ändamålsenligt.

Kemisk analys i OES
Efter beredning utsätts provet för en gnisturladdning där värmen får metallen att förångas. Elektronerna i atomerna exciteras och sänder ut ljus i olika våglängder. Då kan halterna av de olika grundämnena bestämmas.

Användningsområden, några exempel
Leveranskontroller, inför tillverkning av produkter, inför svetsning av material, för analys av material i äldre konstruktioner och i samband med haveriundersökningar.

 Vill du veta mer om kemiska analyser av stål? Gå in på vår hemsida eller kontakta Catarina Wernlund, ansvarig för vårt verksamhetsområde Kemi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Safe Control Materialteknik i Göteborg AB
Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5566047832

Kontaktperson

Sänd till en kollega

0.047