23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Kontroll av stålets kemiska sammansättning

| Medlemsnyhet | Företag Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Safe Control fick nyligen sin ackreditering utökad med analys av kemisk sammansättning i stål. För att få fram ett metalliskt materials kemiska sammansättning används en optisk emissionsspektrometer (OES).

OES' en visar halten av ingående legeringsämnen,  exempelvis kol, kisel, krom och nickel. Resultatet används för att kontrollera att materialet motsvarar angivna krav i standarder eller certifikat som en grund för att göra en bedömning av svetsbarhet, eller för att ta reda på om materialet är ändamålsenligt.

Kemisk analys i OES
Efter beredning utsätts provet för en gnisturladdning där värmen får metallen att förångas. Elektronerna i atomerna exciteras och sänder ut ljus i olika våglängder. Då kan halterna av de olika grundämnena bestämmas.

Användningsområden, några exempel
Leveranskontroller, inför tillverkning av produkter, inför svetsning av material, för analys av material i äldre konstruktioner och i samband med haveriundersökningar.

 Vill du veta mer om kemiska analyser av stål? Gå in på vår hemsida eller kontakta Catarina Wernlund, ansvarig för vårt verksamhetsområde Kemi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Tillgängligheten 1
417 10 Göteborg
Sverige
Safe Control Materialteknik i Göteborg AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.062