23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Robotteknologi | Övertar de världen, eller effektiviserar de

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Industrirobotar har ökat enormt under de senaste åren, för både gott och ont. Kan det vara vad vi behöver för en mer effektiv arbetsmarknad?

Tar robotteknologin över våra jobb, eller gör de arbetsplatserna mer effektiva?
Produktionen av industrirobotar och andra automationssystem har ökat enormt under de senaste decennierna. Företag letar efter en minskning av produktionskostnader såväl som en produktivitetsökning, och tekniken har kunnat effektivisera bägge.

Robotar har tagit över många av de uppgifter som kräver en extrem precision. De är även fördelaktiga vid tunga lyft, där mänsklig arbetskraft är ett risktagande. Men de har såklart både positiva och negativa effekter på företag och anställda, och här är några av dem. 

För arbeten med fin precision som svetsning och lödning kan robotlösningar behövas. De möjliggör det för firmor att öka sin produktion och slippa riskera att mänsklig arbetskraft far illa. Robotar är flexibla och lätta att programmera, och genom sensorteknologi så är det möjligt för robotar att höra och reagera på miljön de befinner sig i. Dessa faktorer är extremt viktiga när det kommer till kvalitetskontroll och mätningsprocesser. 

Robotar skapar nya jobb, ökar produktivitet och sänker produktionsomkostnaderna
Även om det ryktas att robotar ersätter lågutbildade arbetare, så skapar de faktiskt nya, högt betalande jobb som kräver kvalificerade arbetare. Det har alltså sina nackdelar, samtidigt som det leder till mycket fördelar. Trots att robotarna kan genomföra roller som lagerhållning och transportering, behövs den mänskliga arbetskraften fortfarande för att genomföra kvalitets-relaterade uppgifter.

Alltså, även om robotar av detta slag tar bort en del arbetsmöjligheter i industrier, så medför de även en enorm möjlighet för mänskliga arbetare att få högbetalade jobb när de är tillräckligt utbildade för att ta ett sådant jobb.

Men ja, många arbetare kommer att bli varslade för att de längre inte behövs, och detta får man givetvis inte glömma bort att nämna i diskussionen. En del människor har inte möjligheter precis som andra att utbilda sig, till exempel de med en dålig ekonomi, och på så sätt ökar vi risken för att länder blir mer segregerade.

Så trots att den omtalade robotteknologin och industrin kan ha negativa effekter på en del arbetssegment, ökar de produktiviteten och sänker produktionskostnaderna. Det skapar dessutom nya jobb inom tekniksektorn, men det kräver att den nya arbetskraften är mer välutbildad. Precis som med allt annat här i världen finns det för- och nackdelar, och om man ser det ur ett framtidsperspektiv kan det faktiskt vara den lösningen som vi behöver för att effektivisera arbetsmarknaden.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.064