23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Hårda tider för flera branscher i Coronakrisens spår

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Med hela flygindustrin på paus och en färdtjänst som går på sparlåga samt människor som håller sig isolerade, ser utsikterna för taxibranschen närmaste tiden mörka ut i det kortsiktiga perspektivet.

Taxibranschen var en av de första att drabbas hårt av coronakrisen och nu börjar effekterna av den att märkas.Över hela landet står nu taxibolag inför den kanske största krisen någonsin och många söker nu stöd via statens stödpaket för att klara sig. Branschorganisationen Svenska Taxiförbundet larmar om att krisen fördjupas för varje dag som går, det handlar om dagar, inte veckor eller månader. Till Aftonbladet berättar Kenan Harbas, kommunikationsansvarig, att konkurser är nu att vänta. I ett pressmeddelande skriver Svenska Taxiförbundet att 7 av 10 taxiföretag nu riskerar att stänga igen sin verksamhet inom två månader. 

Färdtjänst och skolskjuts minskar
Ett problem för Taxinäringen är att den under kristider, när flyg och affärsresenärer minskar kraftigt, så kan vanligtvis branschen ändå förlita sig till viss del på färdtjänster och skolskjutsar. Nu när äldre ombeds att stanna hemma och färdtjänster minskat markant, är skolskjutsarna den sista räddningsplankan. Men frågan är om det räcker och stänger grundskolorna är det dödsstöten för näringen.  

Nu krävs det krafttag från politiker och regering att kris- och stödpaket snabbt kan nå ut till de många stora och små taxiföretag runt om i landet. Det är bråttom och röster höjs för att kontantbidrag och korttidspermitteringar snabbt även omfattas av mindre företag. 

Men det föds alltid något nytt i kristider. Nu har taxis i Göteborg och Stockholm börjat samarbeta med en annan bransch som tidigt fick känna på effekten av coronakrisen, nämligen restaurangbranschen. I städerna startas nu fler och fler samarbeten där taxis ordnar med hemleverans av mat.

Restauranger har även fått ta till fler knep för att kunna säkra sina verksamheter och maximera sina chanser att kunna fortsätta hålla öppet: Flera restauranger har nu börjat sälja presentkort och värdebivs som ska vara giltiga även efter den värsta Coronakrisen lugnat ned sig. Enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer måste även restauranger se till att gäster inte trängs, att det finns bordsservice och att tillgängliga sittplatser inne i lokalen inte är för nära varandra - avstånd är som bekant nämligen A och O i dessa Coronatider.

En taxi definieras på Wikipedia som ett transportmedel till lands eller till sjöss, där en förare kör en eller flera passagerare mot betalning, i en taxibil eller taxibåt. Det återstår att se om definitionen ändras till att också omfatta hemleverans av mat efter krisen!

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.046