23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Peab når miljökraven med ROCKWOOL återvinningsprogram

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Cirkulär ekonomi i praktiken när ROCKWOOL och Peab samarbetar.

Framgångsrikt miljöarbete kräver nya arbetssätt. Det menar Louise Goksöyr på Peab, som är Arbetsledare i projektet Glöstorpsskolan. Ett projekt där både Peab och beställaren, Göteborgs stad, har höga miljökrav. För att nå målen återvinner de bland annat stenull.
”ROCKWOOL återvinningsservice har bidragit till lägre deponimängder och bättre klimatvärden i projektet”, kommenterar Louise.

Tillsammans med KMA-samordnare Caroline Eklund har Louise Goksöyr implementerat ROCKWOOL återvinningsprogram under bygget av nya Glöstorpsskolan.
”Cirkulära flöden av material är ett av våra högst prioriterade områden på Peab” berättar Caroline Eklund, som samtidigt menar att Peab har ett ansvar. ”Som Sveriges största byggföretag måste vi ligga i framkant och visa vägen för andra. Vi tar återvinnig på allvar och agerar i praktiken”, säger Caroline.

Caroline Eklund menar att en nyckel för framgångsrikt miljöarbete är att våga testa nya initiativ. Återvinningsprogrammet från ROCKWOOL nämns som exempel.
”Att en leverantör själv tar initiativet och startar en process som hjälper oss att återvinna mer är exceptionellt och väldigt positivt för oss som byggföretag. Det gäller att vi som entreprenörer vågar hoppa på de här initiativen”, säger hon.

Arbetsledare Louise Goksöyr håller med.
”Återvinning är en konkurrensfaktor! ROCKWOOL bidrar till att vi når de höga miljökraven i projektet Glöstorpsskolan och det gynnar förstås även beställaren, Göteborgs Stad. All ROCKWOOL stenull återvinns nu istället för att gå till deponi”, berättar hon.

Glöstorpsskolan var tidigare en äldre skolbyggnad i stadsdelen Tuve i Göteborg. När skolan behövde byggas ut revs hela den gamla fastigheten och en ny, modern skola byggs med plats för cirka 720 elever. Projektet har höga miljökrav och beräknas vara klart i maj 2021.

Glöstorpsskolan återvinner all ROCKWOOL isolering via återvinningsföretaget Suez. Det innebär att projektet samlar in all isolering från ROCKWOOL i ett separat kärl och att återvinningsföretaget Suez hämtar, kontrollerar och sorterar materialet. När en lastbil kan fyllas skickas materialet tillbaka till ROCKWOOL fabrik där det smälts ner till helt nya produkter.

”Trots att vi har behövt ändra invanda arbetssätt har det överlag fungerat smidigt! Det gäller att vara ihärdig och informera ofta och mycket på arbetsplatsen. Ett stort plus är att materialet, eftersom det ändå ska smältas ner, kan vara både fuktigt och smutsigt när det samlas in”, kommenterar Louise.

Det är underentreprenören Takbyrån i Alingsås AB som installerar ROCKWOOL isolering i projektet. Deras engagemang har varit viktigt, menar Louise. ”Att få med sig underentreprenörerna är förstås en förutsättning. Det är ofta de som i praktiken hanterar den stenull som ska återvinnas”.

ROCKWOOL återvinningsprogram lanserades i Sverige för 1,5 år sedan, men har funnits i Danmark i över åtta år. Rent konkret innebär det att ROCKWOOL tar tillbaka gammal och överbliven stenull från byggprojekt för att återvinna det till helt nya produkter. Samarbetet sker tillsammans med avfallsentreprenörer och det är därmed professionella aktörer som samlar in, kontrollerar och sorterar avfallet. Sedan skickas det tillbaka till ROCKWOOL fabriker för att smältas ner till helt nya produkter.

Takbyrån lägger just nu sista handen på takisoleringen av Glöstorpsskolan. Louise och Caroline tittar ner i den blå containern från Suez, som fylls på med stenull från ROCKWOOL.
”Det känns bra att veta att det här materialet kommer att återvinnas till nya produkter istället för att gå till deponi. Förhoppningsvis kan vi inspirera andra när vi säger att ROCKWOOL återvinningsprogram är ett viktigt initiativ för att vi ska nå avfallskraven i det här projektet”, avslutar Louise.

Foto: Från vänster står Caroline Eklund, Peab och Louise Goksöyr, Peab, på Glöstorpsskolans tak ihop med Thomas Ekelind från ROCKWOOL. Rättigheter: ROCKWOOL/Mediaspjuth.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.079