23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Tävlingsprogram: Steel Race Reuse 2020

Välkomna att delta i ”Steel Race Reuse 2020″ – 72-timmarstävlingen där vinnande bidrag kommer att tillverkas och uppföras för att fungera som en mötesplats till Arkitekturgalan 2020. Galan äger rum 10 mars i Stockholms Konserthus vid Hötorget.

Tävlingen startade den 14 januari kl 17.00 och slutar kl 17.00 den 17 januari, vilket ger deltagarna 72 timmar för att formge och lämna in sina bidrag.

Tävlingen utformas och genomförs av Stålbyggnadsinstitutet (SBI) i samarbete med Sveriges Arkitekter.

Ladda ned fullständigt tävlingsprogram inklusive bilagor här >>

SYFTE OCH MÅL
Syftet med tävlingen är att uppmärksamma arkitekterna på stålets roll och möjligheter i det cirkulära byggandet samt att bidra till en estetisk upplevelse under Arkitekturgalan.

Tävlingen ska bidra till att öka kunskapen om stål som byggnadsmaterial, uppmuntra till ökad samverkan mellan olika aktörer samt tillföra ett tävlingsmoment till Arkitekturgalan.

TÄVLINGSUPPGIFTEN
Tävlingsuppgiften är att ta fram ett förslag till en mötesplats i stål med tydlig koppling till återbruk. Konstruktionen får vara max 10 meter bred och 4 meter djup samt 3,5 meter i höjd.

Bidraget ska, på ett nyfiket och inspirerande sätt, ta vara på och lyfta fram stålets egenskaper och utnyttja den gestaltningsfrihet som stålet erbjuder. Bidraget ska också utformas med god hänsyn till platsen det ska stå på. Hanteringen och idéerna kring återbrukat/återvunnet material samt återbruket/ återvinningen av materialet efter galan, är av största vikt.

MATERIAL
Materialet som får användas är olegerat, låglegerat, färgbelagt stål eller rostfritt stål i standardformat, det vill säga grossisternas standardproduktsortiment, alternativt spillmaterial eller återbrukat stål/stålprodukter som är tillgängliga och inom budget.

Stål är världens mest återvunna material. Dock sker en hel del nyproduktion eftersom efterfrågan är så stor att stålskrotet inte räcker till. Temat återbruk inrymmer därför såväl nyproducerat stål, stålspill, återvunnet eller återbrukat stål.

DELTAGARRÄTT
Steel Race Reuse – 72 timmar riktar sig till alla arkitekter och arkitektstuderande som är medlemmar i Sveriges Arkitekter. Det kan vara en enskild arkitekt/student eller ett team.

BEDÖMNINGSKRITERIER
Förslagen kommer att bedömas utifrån följande kriterier, utan inbördes ordning, samt utifrån de krav och önskemål som ställts i programmet:

• Arkitektonisk gestaltning
• Innovationsnivån i konstruktionen
• Funktion som mötesplats
• Genomförbarhet ur fysiska, tekniska och ekonomiska aspekter
• Koppling/samspel med platsen
• Hantering av återbruksaspekten

INLÄMNING
Allt inlämnat material lämnas in digitalt den 17 januari senast kl 17.00. Tävlingsbidraget ska mejlas till tävlingsfunktionären Agnes Äng Thomas, agnes@farfromstandard.se. Ämnesrad: Steel Race Reuse 2020.

JURY
Tävlingsförslagen kommer att bedömas av en jury bestående av:

Juryordförande Robert Schmitz, White arkitekter, utsedd av Sveriges Arkitekters tävlingsnämnd
Björn Åstedt, vd Stålbyggnadsinstitutet
Annelise De Jong, IVL Svenska Miljöinstitutet, docent och projektledare
Bo-Gert Lundgren, Stålbyggnadsteknik B-G Lundgren, konstruktör
Béatrice Agrell, Kvarteret konstruktörer AB

Stålbyggnadsinstitutet
Kungsträdgårdsgatan 10, 5tr
111 47 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE8020063585

Kontaktperson

Björn Åstedt
VD
bjorn@sbi.se

Sänd till en kollega

0.032