23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Beijer bidrog till ökad hållbarhet vid stort byggprojekt

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Hållbarhet handlar inte bara om att ta ansvar för en hållbar framtid, utan även om att få behålla affärerna. Det säger Alexandra Rosenqvist, Miljö- och Hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial.

Alexandra Rosenqvist menar att deras roll som bygghandlare är viktig.
”Vi blir ofta bortglömda i hållbarhetsdiskussionerna, trots att vi har stor inverkan på byggarnas slutgiltiga beslut, säger hon.

”Vår slogan är att vi bygger de som bygger. Det innebär såklart att vi också bygger de som bygger hållbart”, säger Alexandra Rosenqvist och ger exempel. Bland annat var det Beijer Byggmaterial som levererade 2500 kvadratmeter ROCKWOOL stenull till kontorshuset Solna United i Stockholm i början av 2019. Ett uppmärksammat kontorshus i Stockholm som satsar mot att uppnå LEED Platina. Deponigränsen har legat på max 2%. Beställare var Skanska Fastigheter.

Entreprenören Skanska köpte ROCKWOOL stenull via Beijer i Stockholm. Eftersom stenullsisoleringen som Beijer sålde var återvinningsbar kunde de bidra till att nå deponikraven i projektet.
”Just Solna United visar hur viktigt det är att samverka för att uppnå olika miljökrav. Det handlar om att vi får korrekt, uppdaterad information från producenterna, men också om att våra säljare berättar för entreprenören att det faktiskt finns hållbara lösningar som kan underlätta för dem att nå kraven. Sedan ligger såklart det slutgiltiga valet hos kunden”, säger Alexandra.

Hon berättar att alltfler kunder efterfrågar cirkulära lösningar. Hon tror det beror på strängare riktlinjer från beställaren, exempelvis kommuner och fastighetsbolag, men tror även att de lagförslag som kommit angående hårdare riktlinjer för avfallshantering inom byggindustrin kommer påverka. Hon menar att återvinning är en viktig del inom cirkulära lösningar, men lyfter även andra faktorer som exempelvis smarta logistiklösningar och specialmått som kan minska spillet.
”Sedan ser vi ju en tydlig ökning av antalet projekt med miljöcertifieringar och det är förstås också något som påverkar både våra kunder och oss som bygghandlare”, säger Alexandra.

Jonas Zacharoff, Business Director på ROCKWOOL AB, menar att både Beijer och Skanska är föredömen för hållbart byggande.
”Solna United är ett viktigt exempel på handlingskraft. Här var Skanska både beställare och huvudentreprenör och det innebar höga miljökrav på samtliga plan. Tack vare att Beijer på ett effektivt sätt levererade material från ROCKWOOL till bygget fick de återvinningsbar stenull, vilket gynnade Skanskas höga deponikrav”, kommenterar Jonas.

På frågan om hur stor roll bygghandlare spelar för att skapa en mer hållbar byggindustri är svaret tydligt. ”Vi fungerar som rådgivare  ut mot byggprojekten när det kommer till byggmaterial och kringtjänster och det innebär förstås en viktig roll”, säger Alexandra.

På Beijer är man försiktigt optimistisk kring framtiden.
”Det är tydligt att det går åt rätt håll, hållbarhet är en hygienfaktor som vi måste förhålla oss till för att överleva på lång sikt. Samtidigt är det viktigt att vara realistisk och inse att det är mycket som spelar in för att kunderna ska kunna prioritera hållbarhet i sitt val av byggmaterial. Produkterna måste hålla en fortsatt hög kvalitet och det måste finnas en affär i det. Här har beställaren oerhört stor makt”, avslutar Alexandra.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Bilder och video

Alexandra Rosenqvist, Miljö- och Hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial, berättar att allt fler kunder efterfrågar cirkulära lösningar.

Sänd till en kollega

0.079