23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Säkerheten i fokus när nedbrunnet trähus återuppbyggs

| Medlemsnyhet | Företag Rockwool AB

Mitt i den gamla trästaden i Eksjö brann ett byggnadsminne ner till grunden. Fyra år har gått sedan händelsen och en ny huskropp syns på tomten.

Byggnaden är inte en av kopia av den nedbrunna byggnaden, utan en uppdaterad version där stor hänsyn har tagits till omgivande miljö. Ägare av den nya fastigheten är numera det kommunala bostadsbolaget Stridh och Son. Eksjö Kommun köpte bolaget Stridh och Son för att kunna säkerställa byggprocessen.

”Det är både kostsamt och tidskrävande för en privat fastighetsägare att uppföra ett byggnadsminne. Därför var det viktigt att vi som kommunala fastighetsägare kunde ta över och ge projektet de resurser som krävs”, berättar Maria.

Att uppföra ett nytt byggnadsminne innebär till exempel att alla underlag ska godkännas av Länsstyrelsen och att en antikvariskt sakkunnig finns med under genomförandeprocessen. ”Det kan handla om detaljer som stuprörens utformning men även att materialet till träfasaden väljs på rätt sätt”, berättar Maria.

Byggnaden kommer rymma 15 hyreslägenheter och en verksamhetslokal. Säkerhetstänket är fundamentalt för alla inblandade.
”Byggnaden har bland annat direktkopplat brandlarm, invändig sprinkler i vissa utrymmen samt fasadsprinklers. Sedan följer vi givetvis gällande krav på brandcellsindelningar”, säger Maria.

Entreprenaden är en totalentreprenad upphandlad enligt LOU (lagen om offentlig upphandling) och till isolering i den nya träbyggnaden har entreprenören använt ROCKWOOL stenullsisolering via Optimera i Eksjö.

ROCKWOOL stenullsisolering är gjord av sten och sten brinner inte. I händelse av brand kan stenull därmed bidra till att skydda konstruktionen och minska brandutvecklingen eller spridningen av branden. Det kan  ge en ökad säkerhet för boende och användare samtidigt som det kan bidra till att minska material- och miljöskador.

Fastighetsbolaget Stridh o Son ser fram emot att ta emot de nya hyresgästerna under våren 2020. Intresset har varit mycket stort. Hittills står 110 sökande i kö till de 15 lägenheterna. Maria Lund menar att hyresgästerna kan se fram emot en trygg och behaglig bostad mitt i stadens kärna.
”Att byggnaden dessutom har en mycket trevlig utformning hoppas jag också kommer att ge de som bor där livskvalitet”, avslutar Maria.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Medlemsnyhet

Företag
Rockwool AB

Kompanigatan 5
550 11 Jönköping
Sverige
Rockwool AB

Sänd till en kollega

0.049