23948sdkhjf

En arkitekts fönsterguide – välj rätt fönster för ditt nya projekt

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Ska du ge dig in i ett nytt byggprojekt?

Du kanske redan har börjat renovera och letar efter ett bra fönstersystem för ditt projekt? Fönstren är inte bara en viktig del av byggnadens utseende utan har också en direkt inverkan på boendemiljön och energikostnaderna. Det är alltså viktigt att välja rätt fönster.

Olika fönstersystem
Fönster finns i en uppsjö modeller, stilar och material. De 3 huvudkategorierna är:

- Träfönster

- Aluminiumfönster

- PVC-fönster

Inom dessa huvudkategorier finns det en mängd andra faktorer att ha i åtanke. Ofta är det materialet på ramar och bågar man tänker på i första hand men,

Vilket glas ska man välja?
Glaset avgör till 80% hur effektivt ditt fönstersystem är. Tänk på glaset som fönstrets motor. Ett glas som släpper igenom för mycket värme påverkar fönstrets funktionalitet och kan leda till onödigt höga energikostnader. För den moderna arkitekten bör alltså miljö och estetik gå hand i hand.

Ett bra alternativ om du ska renovera en äldre byggnad och vill behålla gamla sekelskiftsramar är att byta ut glasen mot energiglas. Den här typen av fönsterglas är speciellt framtaget för att behålla värmen i byggnaden även vid snabba temperaturförändringar. Glaset släpper igenom värme utifrån men blockerar värmen från att ta sig ut genom fönstret igen. Energiförbrukningen hålls nere men huset får behålla sitt arkitektoniska värde.

Estetiska fönster
Fönstrens estetik är förstås prioritet vid nybygge eller renovering. För en del arkitekter är designen allt medan andra väljer att fokusera på en kombination av estetik och funktionalitet.

En vanlig uppfattning är att moderna byggen ger större utrymme för kreativitet. Sekelskiftsfönster som ska bytas ut i en gammal villa eller fastighet ger mindre möjligheter. Detta stämmer dock inte längre. Numera finns det ett brett utbud av fönster byggda i traditionell stil fast med moderna material som uppfyller vår tids krav på isolering och funktionalitet. Det går alltså att byta ut gamla sekelskiftsfönster mot nya moderna varianter i traditionell stil.

Hitta ett företag som levererar högkvalitativa fönster här.

Material och funktionalitet
Som tur är behöver man numera inte välja mellan estetik och funktionalitet. Många fönstertillverkare har lyckats designa fönster där material, design och funktion samverkar i en perfekt symbios. De allra flesta fönsterramar tillverkas i trä, PVC eller aluminium.

Massiva träfönster passar bäst i tempererade klimat eftersom de påverkas mest av väder och vind. De kräver också ett större underhåll än t.ex. aluminiumramar eller PVC-ramar. Däremot ger träfönster ett vackert och varmt utseende åt husets interiör och fasad, något som kan vara svårt att åstadkomma med andra material.

PVC-fönster är en slitstark lösning med optimal isoleringsförmåga som knappt kräver någon underhållning alls. Vanliga PVC-fönster kan ibland uppfattas som fula och klumpiga men det finns tillverkare som valt att satsa mer på design hos PVC-fönster. Numera går det att hitta en hel del snygga modeller i den här kategorin som ger ett maximalt ljusinsläpp med smala karmar och bågar.

Aluminumfönster är den moderna byggnadens svar på eleganta fönster med generös glasyta. I moderna byggnader är det populärt med stora fönster så kravet på kvalitet och isolering är större. Aluminiumfönster är slitstarka lösningar som kräver ett minimalt underhåll. Vanliga aluminiumfönster kan däremot ha en sämre isoleringsförmåga och kräva särskild behandling efter installation.

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.082